Sajam braniteljskih zadruga u Zadru
Sajam braniteljskih zadruga u Zadru

U Zadru je održan Sajam zadruga hrvatskih branitelja. Radi se o sajmu kojeg svake godine organizira Ministarstvo branitelja u okviru Programa stučnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja. Na desetom po redu sajmu predstavilo se sedamdesetak izlagača s tadicionalnim prehrambenim proizvodima kao što su sir, med, domaća rakija, vino, pršut, ljekovito bilje, domaći kruh, suveniri i druge hrvatske delicije ali tehnološki i poljoprivredni proizvodi.

Sajam su obišli ministar branitelja Predrag Matić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i ministar poduzetništva, Gordan Maras, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta i župan Zadarske županije Stipe Zrilić.

Nakon obilaska zadrugara, u Velikoj vijećnici Grada Zadra potpisan je Sporazum o suradnji između Ministarstva branitelja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, te Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Sporazum predviđa financiranje projekata braniteljskih zadruga s područja ekološke proizvodnje i energetske učinskovitosti u iduće tri godine. 

Fond je do sada financirao preko 50 projekata braniteljskih udruga i zadruga u ukupnom iznosu od 6,8 milijuna. -Tijekom idućeg mjeseca Fond će raspisati novi natječaj od 3 milijuna kuna, rekao je direktor Fonda Sven Muller. - Postupak će biti brz i bez administrativnih zapreka jer nam je stalo da vi uložite taj novac. Svaki put kad je Fond uložio sredstva u vaše zadruge ona su bila dobro iskorištena, naglasio je. 

U okviru sajma organiziran je i Okrugli stol. Pozdravne riječni na Okruglom stolu uputio je gradonačelnik Kalmeta koji je istaknuo kako se sada i sam uvjerio da su proizvodi braniteljskih zadruga ne samo kvalitetni već i ispunjeni duhom pobjednika. - Svi zajedno moramo raditi na tome da vaše proizvode povežemo s turističkim sektorom i prezentiramo našim gostima, dodao je.

Župan Zrilić rekao je da je programu samozapošljavanja branitelja dobrodošla potpora javnog sektora te da će im županija i dalje biti na raspolaganju kroz edukacije i pripreme projekata za fondove EU. 

- Branitelji zadrugari najpozitivnija su priča nakon Domovisnkog rata, naglasio je ministar branitelja Matić. - Niste posustali već ste se prihvatili posla kao što ste se prihvatili obrane domovine 90-tih. Pokazali ste da ste primjer drugima u društvu i korisni zajednici. U braniteljskim zadrugama nema samoubojstava, nema obiteljskog nasilja, alkoholizma, nema nikakvih problema, samo pozitivne priče i ponosan sam na vas, oduševljeno je rekao ministar. 

Teme okruglog stola bile su umrežavanju braniteljskih zadruga i primjeri dobre prakse, predstavljen je Nacionalni program razvoja socijalnog turizma te programi financiranja Minstarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva poljoprivrede i Fonda za zaštitu okoliša odnosno provedba LEADER pristupa u RH, potpora projektima zadruga hrvatskih branitelja u području održivog ruralnog razvoja i mogućnosti korištenja sredstava iz strukturnih fondova EU 2014-2020.