Gradonačelnik Kalmeta: Sveučilište i luka Gaženica dva su najvažnija zadarska projekta od neovisnosti Hrvatske
Gradonačelnik Kalmeta: Sveučilište i luka Gaženica dva su najvažnija zadarska projekta od neovisnosti Hrvatske
Proslava Dana Sveučilišta – Dies academicus

Zadarsko Sveučilište proslavilo je svoj dan, Dies academicus i 15. obljetnicu obnove samostalnosti. Svečanoj sjednici nazočili su brojni uzvanici iz javne, političke i sveučilišne zajednice, među kojima i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Svaka obljetnica pa tako i ova uvijek je iznova prigoda za istaknuti kako je upravo u Zadru davne 1396. godine osnovano prvo sveučilište u Hrvata i jedno od najstarijih u Europi. Na to su podsjetili redom svi govornici. U prigodnom obraćanju rektorica Dijana Vican je istaknula:

 -S današnjom obljetnicom slavimo ostvarenje našeg najvećeg cilja - čvrste i konkretne institucionalne suradničke sprege na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

U zadnjih 15 godina, koliko ima svoju samostalnost, Sveučilište u Zadru razvilo se u najveće potpuno integrirano sveučilište u Hrvatskoj. Na 25 odjela studira više od 5 i pol tisuća studenata, sveučilište zapošljava oko 600 djelatnika, a uz osnovnu obrazovnu djelatnost prevažna je njegova uloga u razvoju Zadra i Zadarske županije. Ministar Pavo Barišić:

-Riječ je o doista jednom lijepom sveučilištu, integriranom sveučilištu, primjeru sveučilišta koje je na najbolji način uspjelo obaviti integracijui doista ovo Sveučilište zadarsko svjedoči o tome kako i mala sveučilišta mogu imati veliku snagu.

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta ovom je prigodom istaknuo da je u proteklih petnaest godina, od kada je vraćen status Sveučilišta tadašnjem Filozofskom fakultetu, pa do danas, utrostručen broj studenata, povećan je i broj profesora, znanstvenih radova, sveučilišnih odjela i svega ostalog što čini naše današnje Sveučilište. Pozdravivši prvog tadašnjeg rektora, profesora Damira Magaša istaknuo je da je prelazak Filozofskog fakulteta u Sveučilište bio ogroman iskorak i veliki dobitak ne samo za Zadar već i za Hrvatsku.

-Mi kao gradska uprava jako dobro surađujemo sa Sveučilištem i kad god imamo problem  i kad god se moramo suprostaviti nekim za nas neprihvatljivim idejama, kao npr. regionalizaciji, gdje Zadar ne bi bio centar regije, nama pomognu znanost i profesori sa zadarskog Sveučilišta koji znanstveno dokazuju da Zadar mora biti centar županije i sutra centar regije. Također, kod donošenja prostornih planova,  vrlo su važne sociološke studije koje tome prethode ili kad radimo strategiju razvoja turizma za sljedećih 10-15 godina, profesori s našeg Sveučilišta nam izrade put kojim treba ići i na koji način se Zadar treba razvijati kao turistički grad, naglasio je gradonačelnik Zadra.

- Sveučilište i luka Gaženica dva su najvažnija zadarska projekta od neovisnosti Hrvatske pa do danas jer kako se razvijaju, stvaraju dodanu vrijednost i svojim razvojem pridonose napretku Zadra. Puno će još vode poteći dok se neki projekt po značaju ne približi luci Gaženica i zadarskom Sveučilištu, zaključio je gradonačelnik, čestitavši profesorima i studentima njihov dan.

Župan Stipe Zrilić istaknuo je kako su  u Županiji ponosni  na činjenicu da je odnos sa Sveučilištem i prije njegova formalnog početka rada uvijek bio suradnički i dobar.