23. obljetnica obrane Zadra
23. obljetnica obrane Zadra

Program obilježavanja Dana obrane grada Zadra završio je  svečanošću na Dračevcu. Započeo je budnicom Gradske glazbe ulicama i trgovima Zadra, a  nakon toga su, u znak vječne zahvalnosti i dubokog poštovanja prema svim žrtvama, predstavnici svih razina vlasti, ali i institucija te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima, počevši od Gradskog groblja, preko spomenika imotskim vitezovima u Ulici Ante Stračevića, zatim na groblju na Ploči te na dva mjesta pogibije branitelja na Dračevcu.

Prije 23 godine, odnosno na dane 05. i 06. listopada 1991. izvršen je agresorski napad na Zadar s ciljem njegovog zauzimanja te presijecanja veza s ostatkom Hrvatske. Premda slabije naoružani i brojčano manji, zadarski branitelji borili su se časno i hrabro, iskazivajući svoju odanost domovini, te su uspješno obranili svoj grad i samim time utjecali na daljnje strategije borbe na području čitave Hrvatske. Stoga je ova obljetnica obilježena svečano i dostojanstveno.

Nakon svete mise u crkvi na Dračevcu, okupljenima su se obratili zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, župan Stipe Zrilić, zapovjednik obrane grada Marko Čulina te predstavnik roditelja poginulih branitelja Tomo Birkić te se ukratko osvrnuli na te teške dane za Zadar, ali i dane koje Zadrane ispunjavaju ponosom.