Dan obrane grada Zadra
Dan obrane grada Zadra
Obilježena 28. obljetnica Dana obrane Zadra

Polaganjem vijenaca na središnjem križu na Gradskom groblju započeo je današnji dan obilježavanja 28. godišnjice Dana obrane grada Zadra. Nastavio se polaganjem vijenaca na spomenik palim Imoćanima, zatim i na spomen obilježjima na Ploči i Dračevcu, a završio je svečanom akademijom na Dračevcu, jednim od ključnih mjesta obrane Zadra. Akademiji su prisustvovali brojni uzvanici, branitelji i ratni zapovjednici koji su obranili Zadar, među njima  i umirovljeni general Ante Gotovina, premijer Andrej Plenković sa brojnim ministrima te predstavnici županijske i gradske vlasti.

Nazočnima su se govorima obratili gradonačelnik Branko Dukić, umirovljeni časnik Vitomir Burčul i brigadir Danijel Kotlar kojem je pripala uloga izaslanika predsjednice, saborska zastupnica Grozdana Perić kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, te naposlijetku i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je između ostaloga, rekao: Zadovoljstvo mi je da smo danas u Zadru, jednom od gradova heroja Domovinskog rata. Simbolika ovog mjesta na kojem smo danas je izrazito važna jer je tu zaustavljen napad velikosrpskog agresora. Grad Zadar imao je stratešku ulogu u Domovinskom ratu. Već i sam pogled s Dračevca nam govori o tome koliko je uzak bio teritorij Hrvatske koji je bio slobodan. Upravo zahvaljujući herojskoj obrani Zadra i svih vas koji ste ga branili, osigurana je sloboda Hrvatske.
Gradonačelnik Branko Dukić u svom govoru poručio je: Raduje me svaki novi susret na ovom mjestu kako bi izrazili zahvalnost onima koji su svojom krvlju i domoljubljem ispisali najsjajnije stranice povijesti našeg Zadra, naše Domovine Hrvatske! Poklonili se njihovim roditeljima i svima koji nose ratne ožiljke na svojim tijelima i srcima.
Zadar je bio strateški cilj velikosrpske politike, mjesto na kojemu je trebalo presjeći Hrvatsku. Od Dračevca, Ploče, Bilog briga, Čubrijana do Bokanjca nije se branio samo Zadar, branila se čitava Domovina. A njena se sloboda stvarala i na ovom mjestu, početkom listopada 1991. godine.
Zadrani, zajedno sa domoljubima od Slavonije, preko Međimurja, do Splita, Sinja i Imotskog, u stvaranju Hrvatske pod vodstvom predsjednika Tuđmana, na ovom su području bili neraskidiva karika u hrvatskom obrambenom lancu.
Živio je naš grad i u vrijeme najjačih neprijateljskih napada, i dok su se rušile škole, vrtići, crkve, bolnica. S našim braniteljima na ovoj liniji živjeli su i svi građani, svakodnevno obavljali svoje obaveze, liječili ranjene i bolesne, dostavljali hranu i vodu, zbrinjavali prognane, slagali kamenja na stara mjesta i čuvali svoj grad.
Konačno, na zadarskom području vodile su se do završetka Domovinskog rata neke od najvažnijih bitaka za slobodu, Zadar je u to vrijeme bio neizostavni čimbenik hrvatskog zajedništva. Zadar je to i danas!
Ponosni smo jer pripadamo naraštaju s konca 20. stoljeća koji je konačno ostvario san o slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Hrvatska je punopravna članica obitelji europskih država i NATO-a, uskoro i predsjedateljica Europskom unijom, a Zadar moderan grad koji raste i razvija se. U njemu i dalje živi onaj duh koji nas je održao u vrijeme najgorih ratnih stradanja, da uvijek iznova gradimo i dižemo se, stvaramo i pomažemo se. To je nasljeđe i uzor novim naraštajima koji u našem gradu odrastaju.
Na ovom mjestu s posebnim pijetetom sjećamo se svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Zadra i Hrvatske. Svima od srca čestitam Dan obrane Zadra, jedan od najsvjetlijih i najznačajnijih trenutaka u njegovoj tisućljetnoj povijesti.

Za kraj programa, oružane snage RH su pokazale svoju borbenu spremnost atraktivnim preletom helikoptera i letačkim manevrima iznad Dračevca.