135 godina humanosti i međusobnog pomaganja
135 godina humanosti i međusobnog pomaganja

Hrvatski Crveni križ danas obilježava 135. obljetnicu postojanja. U Gradskoj upravi tim je povodom upriličeno primanje izaslanstva Hrvatskog Crvenog križa, predvođenog predsjednikom Josipom Jelićem, a koje su primili zamjenici Zvonimir Vrančić i Ivica Vlakić, te pročelnik UO za socijalnu skrb i zdravstvo, Mario Pešut. Središnja svečanost, na kojoj je zadarskom Crvenom križu uručena Povelja Republike Hrvatske, održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Na današnji datum 1878. godine zadarska ˝Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospoja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima˝, prva je dobila suglasnost za djelovanje od strane tadašnjih vlasti, odnosno Austrougarske Monarhije. U toj ustanovi, kao i u onima osnovanima iste godine u Dubrovniku i Šibeniku, udareni su temelji Hrvatskom Crvenom križu, koji je danas dio najveće svjetske humanitarne organizacije. Njegovo djelovanje uključuje brojne aktivnosti, čiji je cilj pomoći svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na nacionalnu, vjersku, kulturnu, ili bilo koju drugu različitost. 

Uz ovu veliku obljetnicu, danas se obilježava i 20 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog Nacionalnog društva. To priznanje je stiglo upravo u najtežim ratnim godinama, kada je ovo društvo uspjelo u zbrinjavanju velikog broja ranjenika, izbjeglica, prognanika te svih ostalih koji su nosili teret rata.

˝Naš narod je pokazao: što smo više ugroženi, više smo spremni pomoći˝, rekao je Josip Jelić, osvrćući se na ratno razdoblje, ali i na posljednje godine, kada vlada financijska kriza, a sve je više potrebitih i siromašnih.

Treća velika obljetnica, koju danas slavi Crveni križ, je 60 godina utemeljenja dobrovoljnog darivanja krvi. ˝To je najhumaniji čin čovjeka prema čovjeku˝, istaknula je Nataša Šimić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Zadar.

Kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, dr.sc. Ive Josipovića, Stjepan Mesić uručio je Hrvatskom Crvenom križu Hrvatsku državnu nagradu za iznimno uspješno djelovanje te poštivanje i zaštitu ljudskih prava. Također je uručio i Povelju Republike Hrvatske zadarskom, dubrovačkom i zagrebačkom Crvenom križu, kao priznanje za nesebičan i kontinuiran rad.

Proslavi su prisustvovali predstavnici Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao i predstavnici političkog, institucionalnog i kulturnog života Zadra, ali i cijele Hrvatske te gosti iz inozemstva.

Vezane fotografije

135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja 135 godina humanosti i međusobnog pomaganja