Gradsko vijeće Grada Zadra na današnjoj je sjednici, dva dana uoči svečane sjednice Gradskog vijeća povodom Dana Grada i blagdana Sv. Krševana 24. studenog, usvojilo prijedloge Odbora za dodjelu javnih priznanja za ovogodišnja javna priznanja Grada Zadra.
Gradsko vijeće Grada Zadra na današnjoj je sjednici, dva dana uoči svečane sjednice Gradskog vijeća povodom Dana Grada i blagdana Sv. Krševana 24. studenog, usvojilo prijedloge Odbora za dodjelu javnih priznanja za ovogodišnja javna priznanja Grada Zadra.
Odlukom gradskih vijećnika na svečanoj će se sjednici dodijelit dvije Nagrade Grada za životno djelo, tri Nagrade Grada te tri Grba Grada Zadra.

Nagrada za životno djelo ove je godine pripala akademiku maestru Pavlu Dešpalju, kao zahvalnost za osobit doprinos gradu Zadru, za izvanredne rezultate, naročite uspjehe i zasluge na polju glazbene kulture i umjetnosti.
Nagradu za životno djelo dobiva i prof.dr.sc.Stijepo Obad, za osobit doprinos gradu Zadru, izvanredne rezultate, naročite uspjehe i zasluge na području kulture i povijesnih znanosti.

Dobitinici Nagrada Grada Zadra u 2006. su arhitekt Nikola Bašić, i to za izvanredne rezultate, naročite uspjehe i zasluge na polju arhitekture, kao doprinos gradu Zadru za najbolja ostvarenja urbanih javnih prostora, potom Gimnazija «Jurja Barakovića», za zapažene rezultate i zasluge na području školstva, te Plivački klub «Zadar», za zapažene rezultate u uzorne uspjehe na području športa i rekreacije.

Grb Grada Zadra dobivaju gospodin Bruno Aras, za zapažene rezultate i zasluge na području športa i rekreacije, dr. Boris Bilić, za zapažene rezultate i zasluge na području zdravstva te Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar, za humanost, zapažene rezultate i zasluge na području zdravstva i socijalne skrbi.

Također, odlukom gradonačelnika Živka Kolege, Grb Grada Zadra dodijelit će se i zadarskim barkarijolima; Karlu Sindičiću, Ratku Grdoviću, Lučanu Matuliću, Zvonku Gregovu, Šimi Begonji i Bertu Gregovu.

Na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća održan i Aktualni sat, na kojemu je, među ostalim, vijećnika Predovana zanimalo temeljem čega je VK «Jadran» upisan u zemljišne knjige kao vlasnik zgrade Veslačkog doma i okoliša kada ej poznato da je on izgrađen samodoprinosom građana. Gradonačelnik Kolega je kazao kako mu to nije poznato i naložio da se ispita kako je do toga došlo. Željko Predovan je upozorio i na nemogućnost pristupa automobilima zgradi pošte na Relji, kao i na izgradnju objekta na budućem koridoru prometnice na Bokanjcu.

Nezavisnog vijećnika Borisa Budana zanimalo je koliko Grad Zadaa dobiva sredstava najavljenom Vladinom decentralizacijom sredstava iz državnog proračuna, na što je stiglo pojašnjenje kako Zadar dobiva 37 milijuna kuna poreza na dohodak koji ostaje u Zadru, ali gubi 15 milijuna kuna iz poreza na dobit, a vjerojatno i oko 6-7 milijuna kuna iz sredstava izravnavanja jer se povećava postotak poreza za osnovno školstvo i vatrogastvo, sukladno čemu Zadar realno dobiva oko 15-16 milijuna kuna više.

Pitanje razvoja kongresnog turizma u Zadru i mogućnosti izgradnje kongresne dvorane, zanimalo je vijećnika Želimira Maštrovića, na što je stigao odgovor kako će detaljnim planom uređenja područja Ravnica ondje biti predviđena kongresna dvorana.

Za problem nedostatka športske dvorane za škole smještene u Parku Vladimira Nazora, koje je u ime učenika te škole iznio vijećnik Zlatko Miliša, odgovoreno je kako se razmatraju najbolja rješenja i s razine Grada, premda je srednje školstvo u nadležnosti Županije, koja je ujedno i osnivač ovih škola.

Vijećnik Telesmanić upozorio je na urušavanje do sada neobnovljenog dijela Liburnske obale, a vijećnik Mikin na problem zamiranja društvenog života na Poluotoku. U podužem izlaganju, gradonačelnik Živko Kolega naveo je sve projekte i planove Gradske uprave koje idu u smjeru oživljavanja stare gradske jezgre te istaknuo kako Poluotok nipošto ne smije postati «sterilan» dio Zadra, već dinamična žila kucavica hrvatske obale Jadrana.