Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice VRO "Maslenica '93."
Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice VRO "Maslenica '93."

Budnicom ulicama grada Zadra započeo je jutros središnji dio proslave obilježavanja 22. obljetnice VRO "Maslenica '93", a nastavljen je polaganjem vijenaca pod Središnjim križem na Gradskom groblju te na Spomen obilježju 3. Imotske bojne 4. gardijske brigade. 

U čast svim poginulim braniteljima u akciji Maslenica i u Domovinskom ratu, svijeće su zapalila i vijence položila izaslanstva Predsjednika Republike Hrvatske i Vlade, Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, Glavnog stožera Oružanih snaga RH, branitelji, sudionici operacije Maslenica, predstavnici brojnih braniteljskih i civilnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstvanici loklanih vlasti te stranačka izaslanstva. U ime Garda Zadra duboko poštovanje braniteljima poginulima za slobodu Domovine iskazao je i gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima. 

Obilježavanju 22. obljetnice VRO "Maslenica '93." nazočio je i predsjednik Sabora Josip Leko koji je ovom prigodom istaknuo da je ovo prilika da se prisjetimo vrijednosti na kojima je izgrađena ova zemlja, na slobodu koju smo stekli i obranili, na demokraciju za koju smo se izborili za samostalnost hrvatske države.

Slavlje se nastavilo veličanstvenim mimohodom postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama ulicama Poluotoka. Sveta misa za Domovinu služena je u zadarskoj crkvi sv. Šime. Nadbiskup zadarski, mons. Želimir Puljić na svojoj je propovjedi ukratko podsjetio na tijek i važnost ove opracije za Zadar i Hrvatsku. -Kad bismo, na nadašnji dan, kad ih se s osobitom zahvalnošću i poštovanjem sjećamo, mogli naše branitelje koji su za svoju Domovinu dali ono najvrijednije svoje živote,  upitati kao da im zahvalimo, siguran sam da bi nam odgovorli da nismo mogli ljepše nešto pirediti nego molitveni skup i pomoliti se za njihove duše, kazao je Puljić. 

Vojno-redarstvena operacija „Maslenica“ bila je prva velika oslobodilačka operacija hrvatske vojske i policije. Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. Počela je 22. siječnja 1993. godine u 6 sati ujutro. U tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. VRO „Maslenica“ bila je ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995. U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada srpskih agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja. U operaciji „Maslenica“ bile su angažirane sve grane Oružanih snaga RH, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigade, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna Vojne policije), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi Glavnog stožera HV-a, Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a, te Eskadrila helikoptera HRZ i PZO-a.

Obilježavanje 22. obljetnice VRO "Maslenica '93." traje do utorka, 27.siječnja, a osim brojnih sportskih susreta braniteljskih udruga, održat će se i niz predstavljanja knjiga, predstava i predavanja.