Kako uključiti mlade u programe razmjena?
Kako uključiti mlade u programe razmjena?

Odgovor na to pitanje mogao se pronaći danas na prezentaciji pod nazivom ˝Međunarodne učeničke razmjene i programi mobilnosti˝, koja se održala u dvorani Muzeja antičkog stakla u organizaciji Grada Zadra i Sveučilišta u Zadru.

Moderator okruglog stola bila je voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju u Gradu Zadru, Anita Gržan Martinović, a u programu su sudjelovale Ksenija Vidmar – Ninčević, nastavnica engleskog jezika u osnovnoj školi Bartola Kašića s učenicima, Josipa Jurjević, nekadašnja učenica Gimnazije Jurja Barakovića i Maja Kolega, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru.

Cilj prezentacije bio je, pomoću zanimljivih predavača i razmjene iskustva, približiti mladima mogućnosti odlaska u inozemstvo, bilo u sklopu školovanja, pripreme nekog europskog projekta ili razmjene. Brojni, većinom mladi posjetitelji, mogli su čuti iz prve ruke iskustva s europskih razmjena, na razini osnovnih, srednjih škola i na razini Sveučilišta. Profesorica osnovne škole Bartula Kašića, Ksenija Vidmar - Ninčević u prvom dijelu je predstavila pobjednički europski projekt na temu civilnog građanstva, kojeg su osmislili i realizirali učenici te škole. Naime, projekt ˝Our political party˝ proglašen je pobjedničkim u godini 2013., odnosno Godini europskog građanstva. On se sastojao od šest modula, a uspjeh je postignut zajedno s partnerima iz Atene.

˝Ono najvažnije što smo naučili na ovom projektu jest samosvijest o nacionalnosti, tolerancija, uvažavanje, ali i bolje komunikacijske sposobnosti. Naučili smo izražavati svoja mišljenja, ali i uvažavati tuđa.˝ - kazala je Vidmar - Ninčević.

Potom je svoje iskustvo s prisutnima podijelila Josipa Jurjević, koja je sudjelovala u Kampu mladih u Španjolskoj 2005. godine posredstvom Grada Zadra i talijanskog grada-prijatelja Reggio Emilije, a Maja Kolega, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru, pojasnila je najvažnije europske programe, u kojima sudjeluje Sveučilište, odnosno studenti. Naglasila je pritom kako od 2014. godine kreće novi program Erasmus Plus, koji će trajati do 2020. godine, a čiji proračun za razmjene iznosi 19 milijardi Eura.

Marija Vidović iz studentske udruge ESN, čiji se cilj može sažeti u riječima student pomaže studentu približila je publici veliki broj aktivnosti kojima se bave, te ponudila pomoć svima onima, kojima je potreban savjet ili usmjerenje.

 

Vezane fotografije

Kako uključiti mlade u programe razmjena? Kako uključiti mlade u programe razmjena? Kako uključiti mlade u programe razmjena?