Kako smo obranili Zadar?
Kako smo obranili Zadar?

Predavanje pod nazivom ˝Kako smo obranili Zadar˝ u dvorani Kazališta lutaka održao je predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade HV, Marko Čulina. Predavanju je nazočio i gradonačelnik Božidar Kalmeta, zajedno sa svojim zamjenicima Zvonimirom Vrančićem i Ivicom Vlakićem.

Večer kroz koju se nastavlja obilježavanje Dana obrane grada Zadra, započela je hrvatskom himnom i minutom šutnje za sve žrtve Domovinskog rata. Predavanje je obuhvatilo događaje od početka 1991. godine na širem zadarskom području pa sve do neposrednog napada na Zadar 05. i 06. listopada 1991. godine. Kako je kazao Čulina, obrana je morala djelovati brzo i odgovorno. Nije bilo lako, budući da su građani 79 dana bili bez struje i vode, no civilni sektor izvrsno je obavljao svoje zadatke, zbog čega branitelji ni u jednom trenu nisu ostajali bez hrane ili nezbrinuti u slučaju da su bili ranjeni.

Žrtva je bila velika, tijekom napada na grad poginulo je 43 ljudi (branitelja i civila), a ranjeno je bilo 202.˝Materijalne štete su se mogle sanirati, ali žrtve se ne mogu vratiti.˝, poručio je Čulina. Odnos neprijateljskih snaga prema braniteljskima bio je 4:1, stoga je obrana Zadra događaj kojeg se moramo sjećati i prenositi povijesne činjenice na mlađe generacije. ˝Ni civili, ni branitelji u tom trenu nisu bili svjesni koliko je ta pobjeda bila velika. Ali, kad danas pogledamo ovaj grad i čiste ulice, možemo spoznati tu veličinu.˝, zaključio je.

Vezane fotografije

Kako smo obranili Zadar? Kako smo obranili Zadar? Kako smo obranili Zadar? Kako smo obranili Zadar? Kako smo obranili Zadar? Kako smo obranili Zadar?