Zadar prvak EU fondova
Zadar prvak EU fondova
Na Danima regionalnog razvoja još jedno priznanje.

Grad Zadar proglašen je danas najboljim u kategoriji povlačenja sredstava iz EU fondova prema izboru za 'Najbolji grad', kojeg Jutarnji list organizira u suradnji s gradonacelnik.hr i agencijom Ipsos.  Nagradu su primili gradonačelnik Branko Dukić, zamjenik gradonačelnika Ante Babić te pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić na svečanoj dodjeli održanoj u Šibeniku. Uz pobjednički Zadar, u finalu su se našli još Križevci, Ludbreg, Karlovac te Zagreb, a Zadar se i prošle godine našao među finalistima ovog natječaja. Gradonačelniku Dukiću nagradu je uručila državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja, Nikolina Klaić.

Zadar je i ove godine među najboljima jer je sa 5,91 posto ostvarenog ukupnog iznosa svih povučenih sredstava gradova u četverogodišnjem razdoblju u TOP 3 kategoriji, dok je po per capita kriteriju – sa 791 kunom po stanovniku u TOP 20.

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić zahvalio je na ovom priznanju kojim je još jednom prepoznat i nagrađen dobar rad koji Upravni odjel za EU fondove već godinama obavlja. Istaknuo je također kako je Grad Zadar među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koji imaju cijeli upravni odjel posvećen isključivo fondovima, a koji je formiran još 2013.

- Imamo mladu, ali već vrlo iskusnu ekipu koja godinama radi izvrstan posao u kojem nema subjektivnosti. Brojke i fondovi su egzaktni i iz godine u godinu nam govore da su dobri, ove godine najbolji i ja im od srca čestitam. Planirajući strateški razvoj grada, postavili smo ciljeve, izgradili sustav pripreme projekata i uspostavili koordinaciju među svim tijelima u našoj upravi, pa i sada spremno čekamo na nove natječaje. Danas, po iskustvima Zadra, Europska unija je izuzetan pokretač razvoja i infrastrukture, bilo komunalne ili društvene, a to dokazuje i ostvarenje naših kapitalnih  projekata  ostvarenih u samo par godina.

U zadnjih pet godina (2013. - 2018.) Grad Zadar realizirao je 25 različitih projekata čija je ukupna vrijednost nešto više od 90 milijuna kuna, a u ovom trenutku provodi ukupno 24 projekta, ukupne vrijednosti 136.280.018,08 kuna, od čega 114.771.759,78 kuna bespovratnih sredstava. Gradski ured za EU fondove također daje svu potrebnu podršku gradskim tvrtkama koje se samostalno nadmeću za sredstva iz EU fondova, ali i drugim gradskim odjelima koji izravno apliciraju za nepovratna sredstva.

Dukić je istaknuo i kako ne treba zaboraviti ni ulogu ministarstava, državnih tvrtki i ostalih  tijela središnje državne uprave koja su rasla zajedno sa svima na lokalnoj razini. Još uvijek je puno izazova pred nama, zaključio je gradonačelnik, od zahtjevne javne nabave, rasta cijena građevinskih radova te na njih moraju pronaći zajednički odgovor.

Za izračun najboljih u ovoj kategoriji korištena su konsolidirana izvješća gradova.  Gradovi mogu povlačiti sredstva iz EU direktno ili indirektno (preko institucija centralne države), a za izračun su korišteni podaci od 2015. do 2018.. Direktne i indirektne pomoći su potom zbrojene kako bismo dobili koliko su gradovi ukupno povukli sredstava iz EU za promatrano četverogodišnje razdoblje.

Nakon toga napravljena su dva pokazatelja – iznos EU sredstava po stanovniku dobiven na način da su podijeljena ukupna EU sredstva koja je povukao pojedini grad sa brojem stanovnika tog grada, te udio povučenih sredstava EU za pojedini grad u ukupnom iznosu svih sredstva (sveukupni iznos sredstva koja su povukli gradovi iz EU u četverogodišnjem razdoblju). Nakon toga, ta dva pokazatelja su standardizirana te agregirana u zajednički skupni indeks korištenjem metodologije Ministarstva regionalnog razvoja.

Vezane fotografije

Zadar prvak EU fondova Zadar prvak EU fondova Zadar prvak EU fondova Zadar prvak EU fondova Zadar prvak EU fondova Zadar prvak EU fondova Zadar prvak EU fondova Zadar prvak EU fondova