U svrhu razvijanja svijesti građana o nužnosti učinkovitog korištenja energije kao i promocije obnovljivih izvora energije Grad Zadar započinje s održavanjem tjedna energetske učinkovitosti s namjerom kontinuiranog održavanja na godišnjoj razini.
1. tjedan energetske učinkovitosti zajednički su organizirali Grad Zadar i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Raspored događanja

Ponedjeljak, 19. ožujka 2012.
Održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen program aktivnosti u sklopu 1. tjedna energetske učinkovitosti Grada Zadra

Utorak, 20. ožujka 2012.
Predstavljanje ciljeva i rezultata projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u RH (SGE projekt)
Jelena Atlić McColgan, regionalna koordinatorica SGE projekta za Sjevernu Dalmaciju i Liku
Analiza potrošnje energenata i vode u Gradu Zadru kroz korištenje Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE sustav)
Matija Vajdić, asistent na projektu ISGE
Trenutna zakonsku regulativa i obveze lokalne i regionalne samouprave u području energetske efikasnosti
Marko Capek, stručni suradnik na projektu SGE
Održiva javna nabava (“zelena nabava”)
Jelena Kremenjaš, asistentica na SGE projektu za tehničku podršku i edukaciju
Projekti Grada Zadra
Žana Klarić, voditeljica EE tima Grada Zadra

Srijeda, 21. ožujka 2012.     
Edukacijska radionica “Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije
U EE info centru Zadarske županije u sklopu Solarnog edukacijskog centra Zadarske županije održana je radionicu za učenike 6. razreda OŠ Petar Preradović. Radionicu su održale predstavnice UNDP-a, Jelena Atlić McColgan i Lana Hudetz, asistentica na SGE projektu za Sjevernu Dalmaciju i Liku.

Četvrtak, 22. ožujka 2012.
Edukacijska radionica “Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije
Radionicu namijenjenu predškolskom uzrastu održali su članovi udruge Eko Zadar u dječjem vrtiću Voštarnica (DV Radost).

Petak, 23. ožujka 2012.
Otvaranje EE info ureda i EE info galerije
U svrhu besplatnog savjetovanja građana o mjerama povećanja energetske učinkovitosti koje mogu provesti u svom kućanstvu otvoren je EE info ured.
EE info galerija, opremljena informativno edukativnim plakatima i brošurama, mobilna je i postavljena u predvorju Gradske uprave, na adresi Narodni trg 1. EE info galerija će u Gradskoj upravi biti postavljena tjedan dana, nakon čega će se postaviti i u zadarskim školama, koje će se na taj način uključiti u ovaj vid informiranja i edukacije.
Predavanja su održale Irena Dubravec, načelnica Službe u Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitost i Jelena Atlić McColgan.

Subota, 24. ožujka 2012.       
EE info sajam, Obala kralja Tomislava
Sajam je organiziran s ciljem informiranja građana o dostupnim proizvodima i sustavima za povećanje energetske učinkovitosti odnosno uštedu energije. Za tu priliku na raspolaganju građanima bili su energetski savjetnici SGE projekta koji su savjetovali građane o konkretnim mjerama primijenjivim u svojim domovima, uredima i građevinskim objektima vezanim uz smanjenje potrošnje energije u kućanstvima, financijskim uštedama te načinima smanjenja emisija CO2 u atmosferu. Na sajmu su se predstavili vodeći proizvođači obnovljivih izvora energije i energetski učinkovite opreme, od građevinskih materijala pa sve do solarnih sustava. Građani su imali prilike razgledati demonstracijska vozila tvrtki: Buderus, Centrometal, Vaillant, Viessmann i EE info mobil Grada Osijeka, te izložene modele i informativne materijale o energetski učinkovitom proizvodima tvrki Babić, EVN (zemni plin), Kamini Hojan, Knauf Insulation, Optima Plast, Profine, Rockwool, Schiedel i Ytong. Građanima su se predstavili Solarni edukacijski centar Zadarske županije u sklopu kojeg djeluje i EE info centar te Srednja strukovna škola Vice Vlatkovića. SŠ Vice Vlatkovića ovom je prilikom predstavila i svoj hibridni automobil Toyota Auris, električno vozilo te bicikl na solarni pogon kojeg su izradili učenici Škole.