"Daleko su naši škoji"
"Daleko su naši škoji"

Učenici OŠ Šime Budinića predstavili su 19. svibnja 2014. rezultate svog projekta na temu prometne izoliranosti zadarskih otoka, realiziranog u sklopu nastave Građanskog odgoja.

Učenici  7. i 8. razreda OŠ Šime Budinića-Zadar ove su godine, u sklopu Građanskog odgoja i uz mentorstvo profesorice geografije i sociologije, te voditeljice Građanskog odgoja u školi Nere Batine, za temu istraživanja i izrade projekta odabrali problematiku prometne izoliranosti zadarskih otoka. Naziv projekta je „Daleko su naši škoji“, a glavnu poruku koju su željeli poslati je – kako naše otoke ustvari –približiti.

Projekt je započeo istraživanjem raznih pisanih izvora, a zatim je uslijedio razgovor s predstavnicima lokalna vlasti, ravnateljima otočkih škola, učiteljicom otočke škole, te učenicima koja žive u Salima. U svom istraživanju definirali su ključne probleme života na otoku: loša prometna povezanost, nedostatak posla i nedovoljno razvijena infrastruktura. Zaključili su kako problem prometne izoliranosti otoka nadilazi lokalne granice, te njegovo rješavanje predstavlja nacionalni interes. U svom radu predložili su i moguća potencijalna rješenja problema: dugoročno – kao gradnja podmorskih tunela, te alternativna – kao uvođenje većeg broja linija kopno-otoci i meduotočkih linija, te gradnja novih trajektnih luka.

Rezultate istraživanja učenici su predstavili javnosti na tribini održanoj 6. svibnja 2014., te 19. svibnja 2014. pročelnici Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreji Baraba. 

Vezane fotografije

"Daleko su naši škoji"