Početak kampanje Zato što volim Zadar
Početak kampanje Zato što volim Zadar

Sukladno članku 39. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13) jedinica lokalne samouprave dužna je osigurati godišnju provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti u vezi s gospodarenjem otpadom na svojem području. U svezi s tim, Grad Zadar, UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša, započinje kontinuiranu kampanju pod nazivom Zato što volim Zadar – radim pravu stvar svaki dan , s ciljem informiranja svih dobnih skupina građana našeg grada o važnosti odvojenog sakupljanja otpada, pravilnom odvajanju i odlaganju otpada,  poticanja na veći osobni doprinos i odgovornost u postupanju s otpadom, te na taj način i doprinos zdravijem okolišu i ljepšem gradu. 

Aktivnosti koje se organiziraju do kraja godine su:

Od 26.11. do 17.12. 2014. biti će postavljena izložba „Gospodarenje  otpadom od prapovijesti do danas“, u atriju  Kneževe palače u Zadru, autorice dr.sc. Kornelije Giunio. Izložba je ujedno i dio programa Europskog tjedna za smanjenje otpada, inicijative pod pokroviteljstvom Europske komisije s ciljem promicanja provedbi akcija u svrhu podizanja svijesti o održivim resursima i gospodarenja otpadom tijekom jednog tjedna, a koja se održava svake godine krajem studenog. Sve informacije o Europskom tjednu za smanjenje otpada i mnogo edukativno-informativnog materijala može se pronaći na mrežnoj stranici www.ewwr.eu Ova izložba je jedina prijavljena i prihvaćena, od strane EWWR-a, aktivnost iz Hrvatske ove godine u sklopu tjedna. Poseban poziv za posjet izložbi upućen je svim osnovnim i srednjim školama na području Zadra. Također, izložba je i dio programa svečanog obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana.

Svečano otvaranje izložbe: 26.11.2014. u 12,00 sati

 

Organizatori izložbe:

Eko-GO d.o.o., Grad Zadar i Zadarska županija

Partneri u organizaciji izložbe:

Čistoća d.o.o., Udruga „Eko-Zadar“, Prirodoslovno-grafička škola Zadar

Pokrovitelji izložbe:

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša

U vremenu od 26. do 28. 11. 2014. u suradnji s TD Čistoća organizirani su Otvoreni dani Reciklažnog dvorišta – Diklo za organizirane posjete osnovnih i sednjih škola s područja Zadra, gdje se na neposredan način učenici mogu upoznati s radom RD-a, te kako pravilno odvajati i gdje odlagati otpad.

Do kraja godine na adresu škola, Gradskoj knjižnici Zadar i Sveučilištu u Zadru dostaviti će se brošura pod nazivom Kako pravilno odlagati otpad na području grada Zadra, sa savjetima kako doprinijeti smanjenju nastanka otpada, kako omogućiti recikliranje, doprinijeti čišćem okolišu i zdravlju, te informacijama o načinima i mjestima za pravilno odlaganje otpada.