Zadar je grad iznimne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog naslijeđa. Kao urbano središte Sjeverne Dalmacije, Zadar je administrativni, privredni, kulturni i politički centar regije. Lako je dostupan kopnom (http://www.liburnija-zadar.hr/ ), morem (http://www.jadrolinija.hr/ ) i zrakom (http://www.zadar-airport.hr/ ). Suvremenom autocestom je spojen s ostalim većim gradovima u Hrvatskoj a preko međunarodne zračne luke s nekim glavnim europskim gradovima. Morska putnička luka ima i vez za brodove na kružnim putovanjima.
Turistički razvoj grada Zadra temelji se na bogatim povijesnim i kulturnim atrakcijama (https://zadar.travel/hr/)  kao i na iznimnom bogatstvu prirodnih resursa. Grad okružen povijesnim zidinama je prava riznica arheološkog i spomeničkog blaga antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja kao i suvremenih arhitektonskih ostvarenja kao što su Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture iz svih povijesnih razdoblja i svih stilova graditeljstva.  Razvedena obala i otoci, arhipelag zanimljiv nautičarima i blaga mediteranska klima samo su neke od prednosti grada Zadra. Kultura i zabava pridonose gradskom turizmu kojem pogoduju jedinstvena atmosfera i sve veći broj manifestacija i događanja. Sve važniji segment turizma su i gosti na brodskim kružnim putovanjima koji otkrivaju Zadar kao zanimljivo odredište.

Programom mjera i aktivnosti za pripremu turističke sezone svake godine se donose mjere i aktivnosti koje mogu doprinijeti boljoj pripremi i odvijanju turističke sezone kroz daljnje podizanje kvalitete turističke ponude, jačanje suradnje javnog i privatnog sektora i pozicioniranja grada kao atraktivne turističke destinacije.