Europski tjedan kretanja u Zadru
Europski tjedan kretanja u Zadru

Pod geslom 'Naše ulice, naš izbor', ove godine se i Grad Zadar uključio u program obilježavanja Europskog tjedna kretanja koji je trajao od 16. do 22. rujna 2014. godine.

Europski tjedan kretanja potiče kretanje i zdravlje građana te je organiziran kako bi se podigla svijest građana o štetnom utjecaju koji postojeći trendovi kretanja u urbanim sredinama imaju po okoliš i kvalitetu života.

Riječ je o manifestaciji koja je posvećena promociji održive mobilnosti u gradovima, odnosno poticanju ograničenja motoriziranog prometa i korištenja održivog načina prijevoza. Svake godine u "Europski tjedan kretanja" uključuje se sve veći broj gradova, pa je ovaj događaj već prešao europske granice. Naime, ove godine održava se u ukupno 1.670 gradova u 39 zemalja, među kojima su Ukrajina, Brazil, Japan, Ekvador, Rusija. U sklopu manifestacije održana je biciklijada u organizaciji BK Zadar a  na biciklijadi je sudjelovalo stotinjak bicklista. Najbrojniji su bili biciklisti BK „Zadar“ koje je predvodio tajnik Neven Pavić, a pridružili su im se i članovi biciklističkog kluba „Macaklin“ kao i  građani rekreativci.

Djelatnici Grada Zadra su se pridružili manifestaciji te došli na posao bez automobila a garaža Grada Zadra je u petak 19.9. 2014. bila zatvorena.

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti na internetskim stranicama Grada Zadra provedena je anketa među građanima sa pitanjem  „Što bi vas potaknulo da u kretanju gradom za svoje svakodnevne potrebe ostavite Vaš automobil kod kuće?“, na koje su građani mogli odgovoriti na nekoliko ponuđenih odgovora kao te je postojala i opcija da sami napišu odgovor.

Povodom obilježavanja Europskog dana bez automobila, gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta sa suradnicima i u pratnji članica SRD "Relaks", učenika nižih razreda OŠ Petra Preradovića, OŠ Krune Krstića i djece DV Čuperak, prošetao je zadarskim bedemima, od Muzeja antičkoga stakla do Pozdrava Suncu. Za ovu priliku Ulica Bedemi zadarskih pobuna bila je zatvorena za sav promet, a s ciljem promocije kretanja i zdravog načina života. U aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti bila je uključena i Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije, čiji su članovi mapirali arhitektonske prepreke u kretanju osoba s invaliditetom, naime sve osobe s invaliditetom pozvane su prostorije Uruge da pomognu označiti prepreke na koje nailaze u kretanju kako bi ih se što učinkovitije i brže moglo otkloniti. "Europski tjedan kretanja" je potekao od inicijative "U gradu bez mog automobila" koja je počela 1998. u Francuskoj, a u vrlo je kratkom razdoblju prihvaćena diljem Europe i svijeta

Vezani dokumenti

Dokument Analiza ankete TM.docx