Retrospektiva kulture u 2020.
Retrospektiva kulture u 2020.
Kultura je i u epidemijom obojanoj 2020. godini u Zadru živjela svoj intenzivan život.

Godina je započela sasvim uobičajeno, dapače još optimističnije nego li godinama koje su prethodile jer je Grad Zadar u Javnom pozivu za potrebe u kulturi osigurao najveći proračun do sad.

Realizacija programa bila je izazov za organizatore i sudionike. Ipak, ova nepredvidiva godina završila je na zadovoljstvo korisnika i organizatora. Zbog ograničenog broja gledatelja stvorili su se dodatni troškovi, no predviđena su se sredstva za nerealizirane programe prenamijenila u druge, nužnije tipove troškova i zadarska kultura ne samo da je opstala, već bilježi izuzetne uspjehe organizatora, umjetnika i ustanova, od kojih donosimo tek uski izbor.

Zadar je dobio plesnu sezonu

Redovni programi kroz godinu formirani u tzv. sezone, a koji donose kazališne i koncertne programe temelj su kulture Grada te namijenjeni prvenstveno domaćoj publici, kao i obrazovanju i odgoju mladih. Uz kazališnu i koncertnu, Zadar, grad u kojem je suvremeni ples kroz djelatnost Glazbene škole Blagoje Bersa ali i rad brojnih plesnih udruga, već postao tradicija,  je u epidemiološkoj 2020. prvi put dobio plesnu sezonu. U organizaciji Zadarskog plesnog ansambla koji ovisno o prostoru u kojega donosi predstave, surađuje s javnim ustanovama (HNK, KLZ, NMZ, KUZD) i tako postaje dobar primjer prakse suradnje javnog i civilnog sektora, u Zadru su gostovali naslovi poput Love will tear us apart, Proxima B, Skupa i dr., Plesna sezona tako uz ljetni festivalski program Monoplay koji ugošćuje inozemne autoritete suvremenog plesa, Zadar snažno definira kao dalmatinski epicentar suvremenog plesa. Kada se tomu pribroje nominacije i osvojene nagrade hrvatskog glumišta 2020. dvoje plesača koji su usko vezani za zadarsku plesnu scenu, Matei Bilosnić za predstavu GOZD u produkciji Zadarskog plesnog ansambla i Marinu Lemiću, epidemiološka godina izgleda puno bolje nego što je doživljavamo!

I projekcije nezavisnih filmova redovni su program zadarskog kulturnog života

Osim kazališta, koncerata i plesa u redovnom godišnjem kulturnom programu grada do prošle godine nedostajao je još samo nezavisni film!. Još jedan noviji program koji je značajno osvježava kulturnu sliku Grada u cijelosti je realiziran u kobnoj 2020., prkoseći nepovoljnoj epidiemiološkoj situaciji, Kino Zona u organizaciji Centra za nezavisnu kulturu Zadar, upravo je poput Plesne sezone Zadar primjer koji dokazuje da suradnja udruga, to jest civilnog društva i ustanova, u Zadru sve više i više napreduje. Kazalište lutaka Zadar i Koncertni ured Zadar, s pripadajućom Koncertnom dvoranom braće Bersa u Kneževoj palači, infrastrukturna je platforma za izuzetno brojne programe entuzijastičke ekipe Kino zone, koja osim projekcija s puno pažnje organizira panele, diskusije i razgovore s umjetnicima s područja filmske umjetnosti koja je u proračunu oživjela upravo njihovom zaslugom. U 2020. prikazana su 63 filma od čega su 85 % europski filmovi, gostovalo je 9 umjetnika među kojima valja istaknuti Dana Okija koji je predstavio svoj film Oproštaj u povodu Dana grada Zadra; Nebojšu Slijepčevića, Mariju Škaričić, a od ciklusa valja se sjetiti Dana frankofonije, festivala hrvatskog kratkog filma, ciklusa pod nazivom Motovun u Zadru i drugih. Uz sve navedeno Kino Zona organizirala je i program ljetnog kina koji je zadarskoj publici netom oporavljenoj od prvog lock downa donio 22 naslova.

Suvremeno kazalište u izvedbi zadarskih srednjoškolaca

Udruga DRAMA PLUS, jedna od najmlađih zadarskih udruga čijom je predstavom Kabanica u koprodukciji s HNK Zadar otvoreno Zadarsko kazališno ljeto, izvrsno je poentirala početak ljetnih događanja, u vremenu kada se do samog početka kalkuliralo s njihovim održavanjem. Inovativno rješenje scenografije, izvrsna glazba, iskorak iz klasičnog prikaza teksta očito su i zasluženo priskrbili i nominaciju Kabanici odnosno udruzi Drama plus za Nagradu hrvatskog glumišta. Upravo pred zabranu održavanja amaterskih izvedbi, Drama plus je u studenome uspjela realizirati još jednu uspješnicu u okviru tzv. Lektire na sceni. Na daskama HNK Zadar mladi glumci su kroz komad U očekivanju Godota sjajnom izvedbom poentirali temu koja će kulturu Grada u 2021. smjestiti na novu razinu, a odnosi se na otvaranje tzv. Centra za mlade to jest, kako su se o nazivu usuglasili predstavnici scene - Centra za suvremenu umjetnost kulturu i mlade.

Pred nama je otvaranje Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade

U veliki finish u rujnu i listopadu 2020. ušao je projekt ZadrugArt kao projekt koji je odobren kroz natječaj Kultura u centru, kroz koji je Centar za nezavisnu kulturu s partnerima (Grad Zadar, Gradska knjižnica Zadar i Koncertni ured Zadar) u posljednje dvije godine održao više od 50 koncerata, filmskih projekcija, predstava, radionica, skupova, tribina te tako angažirao cijeli niz zadarskih udruga, umjetnika kao i niz gostujućih umjetnika, udruga i stručnjaka. U tom procesu u kojemu se dogodila bogata razmjena iskustva, a između ostalog, nakon posvećenog procesa rada s udrugama, donesene su smjernice za model sudioničkog upravljanja u Centru za svevremenu umjetnost, kulturu i mlade. Prije otvaranja Centra, suvenir na aneksu zgrade ostavio je upravo kroz projekt ZadrugArt, jedan od najcjenjenijih muralista u Hrvatskoj, a sudeći po angažmanima i šire, Tomislav Lončarić Lonac prikazavši temu koja ga intrigira, pod nazivom Kulturno uzdizanje. Glazbene radionice donijele su nastavku projekta Blackout Hip Hop Zadar gdje je u naslovnoj ulozi nastupio hvaljeni reper Kandžija. Upravo glazbeni program ZadrugArta ponovno je aktualizirao prostor tzv. Kapetanskog  za čiju su najmenu u budućnosti svi predstavnici kulture složni – to je prostor idealan za ljetne produkcije kazališta, koncerata, plesa, filma, zabave.

Među knjigama koje su tiskane o Zadru u 2020. godini, jedno od najzanimljivijih štiva je ono uglednog i omiljenog profesora Romana Meštrovića pod nazivom Od sumraka do mraka - Iz života grada do Campoformijskoga mira do Rapallskoga sporazuma. Pred sami kraj godine Matica hrvatska izdala je vrijedno djelo Ennija Stipčevića  Od Venecije do Dubrovnika – glazbeni putopisi.

Ljeto je svima išlo na ruku!

Povoljnu ljetnu epidemiološku situaciju iskoristili su brojni organizatori, pa je tako održan i Zadar snova, realizaciju programa nije propustio ni Teatro Verrdi koji je proslavio 20 godina rada kroz niz događanja među kojima valja istaknuti Derivat festival, jedna od najintrigantnijih plesnih udruga prepoznata na nacionalnoj i internacionalnoj razini na polju vertikalnog plesa Histeria Nova izvela je sve predviđene programe, bez odgode realizirani su programi na otocima, osobito na Silbi i Olibu, otocima koji zahvaljujući posvećenim organizatorima već godinama imaju bogate programe. Najpogođeniji epidemijom bili su programi međunarodne kulturne suradnje koji se naprosto nisu mogli realizirati te programi kulturnog amaterizma čije su izvedbe zbog mjera na neko vrijeme zaustavljene. Ipak, neki su programi realizirani među kojima valja istaknuti aktivnosti KUU Vicko Zmajević predvođene Maximiljanom Barančić koja je u 2020. godini zbog dugogodišnjeg truda kojeg ulaže u očuvanje govora zadarskih Arbanasa, dobila Nagradu grada Zadra.

Nasuprot amaterskim izvedbama, one profesionalne do kraja godine nisu ukinute, te je to, kao i povoljna ljetna epidemiološka situacija, omogućila ustanovama u kulturi da održe događanja koja su planirale!

Glazba nije zamrla već se prenijela putem TV kanala do svih domova u Hrvatskoj

Glazbene večeri u Sv. Donatu kao manifestacija s najduljim stažem u Gradu, obradovale su najširu publiku vješanjem zastava na više frekventnih punktova u Gradu, s prikazima fotografija važnih fotografa koji su obilježili povijest zadarske fotografije, a to su Ante Brkan (fotografije Pavla i Valtera Dešpalja) i Abdulah Seferović (fotografija Ive Pogorelića). Dugogodišnja nastojanja da Večeri dobiju adekvatni knjigu standarda i vizualni identitet kojega zaslužuju, ostvarila su se i to kroz rad Zadranina Feđe Vukića. Večeri su na dan otvaranja mogli gledati svi u Hrvatskoj i to kroz direktni prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji koja je prepoznala važnost 60 obljetnice. Simfoničari HRT-a pod ravnanjem maestra Repušića uz izuzetne soliste, Zadranke Nelu Šarić i Martu Musap te počasnog člana Zadarskog komornog orkestra, crnogorskog violinista sa stalnom adresom u Lonodnu (London Symphony Orchestra) Romana Simovića, u arhivi nacionalne televizije zauvijek su ostavili jedinstveni glazbeni događaj snažno obojen zadarskim predznakom. Zadarski komorni orkestar održao je zatim još dva koncerta, a u izboru umjetničkog ravnatelja Jurice Šoše održali su se i svi ostali odabrani programi među kojima je osobito zasjao Zbor HRT-a. Nažalost, najavljivani program rane glazbe koja se odlukom Vijeća GVD vraća na program Večeri i to kroz umjetničko vodstvo Katarine Livljanić, Zadranke koja svojim radom danas predstavlja jednog od najvećih autoriteta za to razdoblje u Europi, zbog planiranog održavanja u lipnju 2020., odgođeno je za 2021. Epidemija nije značajnije okrznula ni redovnu koncertnu sezonu koja je kroz različite cikluse zadarskoj publici donijela više od 30 programa. Od jazzom obojane glazbe Borne Šercara koji je nastupio u Klubu u Kneževoj, preko ansambla Antiphonus s kojim su se Zadrani ponovno glazbom nakon više od desetljeća vratili u crkvu sv. Krševana, sjajnom Martinom Filjak i Zadarskim komornim orkestrom, Koncertna sezona u 2020. završila je nastupom zadarske pijanistice Gordane Zubović Pavić koja nas je podsjetila na Beethovenov 250. rođendan.

Vlastite produkcije najveća su vrijednost HNK Zadar

Hrvatsko narodno kazalište u ljetnim je mjesecima realiziralo sve planirano. Devet događanja u sklopu Zadarskog kazališnog ljeta, bila su popunjena prema epidemiološkim preporukama, a program su osim uspješnih koprodukcija kao i gostujućih hrvatskih kazališta, osobito označile zadarske produkcije Američka papisa i Balon! Godina u Kazalištu, osim lock down faze u kojoj su bili primorani hibernirati svi organizatori, donijela je redovne programe Kazališne sezone 2019./2020. i nove 2020./2021. u kojoj se izdvaja produkcija HNK Zadar Hanibal podzemni koju kritičarka Vijenca Mira Muhoberac naziva „jednom od najboljih predstava ovoga trenutka u Hrvatskoj“.

Dan Grada prepun kulture

Grad Zadar je u suradnji s nizom ustanova, umjetnika, udruga i pojedinaca realizirao i program Dana grada Zadra. U suradnji s Koncertnim uredom Zadar, a na inicijativu Hrvatskog svjetskog kongresa - Austrija, postavljena je ploča Franzu von Suppeu, otvorena je šetnica na Bedemima zadarskih pobuna na kojoj je UO za kulturu i šport organizirao dvije izložbe – Intra muros Ante Brkana i Rezultate arheoloških istraživanja i nadzora bedema, dobavio samostojeće panele koji će od sada nadalje biti na dispoziciji za daljnju organizaciju izložbi na otvorenome, a sve pod geslom Umjetnost na otvorenom – umjetnost za sve. Isplanirana svečanost samog otvaranja bedema odgođena je za uvjete koji mogu osigurati sigurnost svih građana.

U istom programu našla se i izložba izuzetnog mladog slikara Marija Javorana koji se izloženim djelom Mediterraneo plasirao u finale Art Renewal Center Salon Competition! U Zadru je u povodu Dana grada održana i prva Pecha Kucha, zatim još jedna Gradionica koja je za temu imala autobusne stanice, a UO za kulturu organizirao je i online sastanak šest gradova upisanih u zajedničko UNESCO dobro, konferenciju te izložbu fotografija Zadra, Šibenika, Kotora, Palmanove Peschiere del Garda i Bergama i njihovih zidina, autora Bruna Diklića i Miljenka Domijana.

Plan razvoja kulture donesen je u 2020. donosi čvrsti smjer u kojemu kultura plovi

Sva navedena događanja provlače se kao aktivnosti dokumenta kojega je Zadar konačno dobio u srpnju 2020., a to je Plan razvoja kulture, dokument u kojem se jasno određuje smjer zadarske kulture. Iako ga je nakratko omela epidemiološka situacija, s obzirom na navedene realizacije u nesklonoj 2020. godini, smjer u kojem se krenulo nastavlja se čvrsto i odlučno – u kolopletu baštine, tradicije i suvremene umjetnosti obavijenih sinergijom svih kulturnih sektora, kultura se gradi i gradit će se interakcijom umjetnika i građana, potičući i uvažavajući uključivost i različitost.

Vezane fotografije

Retrospektiva kulture u 2020. Retrospektiva kulture u 2020. Retrospektiva kulture u 2020. Retrospektiva kulture u 2020. Retrospektiva kulture u 2020.