OTVARAMO II PALAČE!
OTVARAMO II PALAČE!
Program svečanog otvorenja donosi 5 izložbi, 4 glazbena i 1 plesni program!

U srijedu 20. travnja 2022. u 19 sati otvaraju se vrata Providurove palače - pet godina nakon otvorenja Kneževe koja s njom sada prema projektu AB Foruma, a sve kroz projekte koje je proveo Grad Zadar, čini integralni kompleks.

Namjenu je Grad Zadar kao pokretač obnove i investitor, čvrsto definirao i usmjerio prema korisnicima s područja kulture, pa će se tako u kompleksu II PALAČE, smještene u samom srcu grada na programu naći programi s područja likovne umjetnosti, glazbe, knjige, filma...

Ono što nas očekuje u budućnosti anticipirano je u deset dana svečanog programa koji započinje 20., a završava 30. travnja 2022., a koji je za sve posjetitelje slobodan, uz preuzimanje ulaznica na info pultu Velikog atrija, središnjeg prostora II PALAČE.

Pod sloganom Prošlost i budućnost kulture Zadra, program započinje u 19 sati u Velikom atriju. Svečanost otvorenja 7000 m2 velebnog novoobnovljenog prostora svojim će izvedbama uveličati bivši korisnici palača – Radio Zadar, Glazbena škola Zadar, Zadarski komorni orkestar, HPGD Zoranić, Zadarski plesni ansambl, Gradska glazba Zadar, čiji će predstavnici svojim izvedbama prizvati prošlost, ali i najaviti budućnost II PALAČE.

U izložbenim dvoranama Providurove palače (I i II kat) očekuje nas veličanstvena izložba Ratka Petrića, Baciti stinu u lice! postavljena u suradnji NMZ Zadar i MSU Zagreb. Prvi je to put da se zadarski umjetnik Ratko Petrić u rodnome gradu prezentira kroz svoja najintrigantnija djela (autorica koncepta: Nataša Ivančević, kustosice: Koraljka Alavanja, Nataša Ivančević). U izložbenim dvorana Kneževe palače (prizemlje) očekuje nas izbor izuzetnih djela iz fundusa Galerije umjetnina NMZ Zadar, kroz izložbu Moderno – postmoderno (autorice koncepcije i kustosice: Nevena Štokić i Koraljka Alavanja). U novoj, Polivalentnoj dvorani kroz objektiv Ante Brkana zavirit ćemo u život obitelji Dešpalj (kustosica: Nevena Štokić), kroz izložbu nastalu u suradnji NMZ Zadar i Koncertnog ureda Zadar, a u Kneževoj palači (I kat) posjetitelji će imati priliku proći kroz stalnu izložbu pod nazivom Šest salonskih priča NMZ Zadar (autor izložbe: Hrvoje Perica, kustosi: Ivana Dražić i Hrvoje Perica). U budućoj kafeteriji koja je još uvijek u roh – bau stanju, fotografije s gradilišta koje je tijekom rada na palačama snimao arhitekt i projektant Igor Pedišić, posjetitelji će moći pogledati izložbu pod nazivom Usput (kustosica: Nevena Štokić). 

Plesni i glazbeni program provući će se kroz cijelu večer otvaranja, pa će tako u Velikom atriju od 19:45 do 20:15 h nastupiti Zadarski plesni ansambl pod vodstvom Sanje Petrovski, a od 20:15 do 20:45 u Providurovom atriju svirat će Gradska glazba Zadar pod dirigentskom palicom Marina Perovića. HGPD Zoranić vođen Tomislavom Koštom nastavlja program od 20:45 do 21:30 u Koncertnoj dvorani braće Bersa, a zatim se program seli na Trg Petra Zoranića. Zadrane će na otvorenome zabavljati, za uvod Banana zvuk, splitski duo koji čine glazbenici, producenti, DJ-i i MC-ji Luka (TBF) i Yuri (ST!llness), a zatim Alejuandro Buendia & sinovi, projekt Saše Antića iz TBF – a! Cijelu večeri u Kneževom atriju, od 19 i 30 do ponoći, trajat će i zabavni glazbeni program kroz svirku Oridano Gipsy Jazz – a.

Već dan kasnije program se nastavlja i sve do 30. travnja donosi više od 30 različitih aktivnosti.

Radno vrijeme II PALAČE

Izložbeni prostori: od 10 do 20 h

Ogranak Grad Gradske knjižnice Zadar od 08 do 19:30 h

Ulaznice za prvih 10 dana su besplatne s preuzimanjem na Info pultu u Velikom atriju.

Kontakt:

023 627 764

info@dvijepalace.hr

 

Organizacija: Grad Zadar, Narodni muzej Zadar, Koncertni ured Zadar, Gradska knjižnica Zadar, Kino Zona

Providurova palača obnovljena je kroz projekt ZADAR BAŠTINI – Integrirani projekt Grada Zadra 2020. Projekt se sufinancirao iz poziva na dodjelu bespovratnih sredstava "Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine" u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija" 2014. - 2020.

Vezane fotografije

OTVARAMO II PALAČE! OTVARAMO II PALAČE! OTVARAMO II PALAČE! OTVARAMO II PALAČE! OTVARAMO II PALAČE!