Djelatnici NMMU obišli Dvije palače
Djelatnici NMMU obišli Dvije palače
Dolaskom ravnatelja, kustosa i restauratora započele su pripremne radnje za postavljanje dijela zbirke NMMU u Zadru.

U četvrtak, 10. ožujka 2022., djelatnici Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU) s ravnateljem Brankom Franceschijem posjetili su Dvije palače te obišli prostor u kojemu se na ljeto očekuje izložba iz njihova fundusa s djelima Bukovca, Meštrovića, Džamonje i brojnih drugih.

Domaćini su bili Grad Zadar, pročelnica za kulturu i sport Dina Bušić, arhitekti i projektanti Igor Pedišić i Iva Letilović Pedišić, koji su ih proveli kroz zgradu te ukazali na sve prostorne potencijale Providurove i Kneževe palače.

Kustosi i restauratori NMMU, već sljedećeg tjedna započinju rad na koncepciji izložbe koja  na razini Hrvatske predstavlja jedinstven primjer. Naime, izbor iz fundusa Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti, svoje će mjesto naći unutar novoobnovljenoga prostora u Zadru, a što je potvrđeno potpisom sporazuma prošloga mjeseca između Ministarstva kulture i medija, NMMU i Grada Zadra.

S obzirom na suradnju koju Grad Zadar unutar prostora Kneževe palače njeguje već niz godina s Narodnim muzejom Zadar, obilasku su se pridružili i njegovi djelatnici s ravnateljicom Renatom Peroš. Uz razgled prostora razgovaralo se o međusobnoj suradnji dviju ustanova te elementima međumuzejskog sporazuma.

Prilike za suradnju muzejskih ustanova od nacionalnog i županijskog značaja, prema ovom modelu predstavljaju rijetkost.

Svi sudionici izrazili su zadovoljstvo prilikom koja je stvorena, a sve na dobrobit stručnog kadra, ali što je za javnost najvažnije, budućih posjetitelja Dvije palače za koje se prema jedinstven muzejsko galerijski program.

 

Vezane fotografije

Djelatnici NMMU obišli Dvije palače Djelatnici NMMU obišli Dvije palače Djelatnici NMMU obišli Dvije palače Djelatnici NMMU obišli Dvije palače Djelatnici NMMU obišli Dvije palače