Europski projekt W.O.W. – Words Originate Worlds
Europski projekt W.O.W. – Words Originate Worlds
Projekt kojeg su provodili San Felice del Molise i Grad Zadar završio je posjetom Italiji.

Cilj ovog projekta bio je promicati svijest i znanje o sličnim europskim kulturnim identitetima, unaprijediti solidarnost i uzajamno poštovanje građana.

Oba partnera kroz različite aktivnosti projekta proširili su svoju suradnju kako bi raspravljali o temama vezanima za govor zadarskih Arbanasa i jezik moliških Hrvata, a koji su od strane Europske unije ocijenjeni kao baština od iznimne vrijednosti te kao dodana vrijednost zajednicama čiji su dio, pridonose jednom od najvažnijih elemenata jačanja EU, a to je višejezičnost.

Nakon aktivnosti tijekom 2023. godine koje su uključivale početnu konferenciju, foto natječaj s temom Tragovima govora zadarskih Arbanasa, te on-line sastanke između sudionika u Zadru i San Felice del Molise-u, uslijedila je završna aktivnosti projekta koja je provedena krajem rujna.

155 zadarskih Arbanasa, predstavnika udruga koje se bave kulturom i tradicijom zadarskih Arbanasa (Udruga zadarskih Arbanasa, Kulturno umjetnička udruga Vicko Zmajević), sportom (NK Arbanasi), predstavnici umirovljenika, članovi Mješovitog pjevačkog zbora Župe Gospe Loretske - Vicko Zmajević, nagrađeni učenici foto natječaja, predstavnici Gradske knjižnice Zadar, Narodnog muzeja Zadar i Sveučilišta u Zadru uz predstavnike Grada Zadra, posjetili su zajednicu moliških Hrvata u gradu San Felice del Molise.

Svi sudionici sudjelovali su u cjelodnevnoj radionici na temu modela očuvanja govora, jezika, kulture, tradicije te kreirali zajedničke prijedloge i aktivnosti koji će pridonijeti unaprjeđenju navedenoga, kao i podizanju svijesti  o različitim identitetskim elementima zadarskih Arbanasa i moliških Hrvata.

Uslijedila je zatim i razmjena znanja i različitih segmenata kulture kroz predavanja koja su sa zadarske strane održali prof. dr. sc. Serđo Dokoza, dr. sc. Maximiljana Barančić, dr. sc. Ivica Vigato i Dario Tikulin; koncert kojeg je održao Mješoviti pjevački zbor Župe Gospe Loretske  - Vicko Zmajević, a zatim pjevač Leonard Perović i  gitarist Neven Filipi; predstavljanje nošnje kroz projekt kojeg je priredila kustosica NMZ Marija Šarić Ban u suradnji s Grafičkom školom Zadar i balerinom Noemi Pinto; predstavljanje gastronomskih proizvoda, vina i ulja. Moliški Hrvati kao domaćini omogućili su gostima iz Zadra uvid u vlastite modele očuvanje jezika, kulture i tradicije  koje provode kroz više od 500 godina od kada su se doselili u Italiju i to kroz razgled mjesta, komunikaciju i povezanost s lokalnim stanovništvom, prezentaciju izdanja o moliškom hrvatskom, koncert glazbenog moliško hrvatskog ansambla KroaTarantata te prezentaciju gastronomije moliškog kraja.

Radionicu su provodili Grad Zadar i organizacija NED koji su ujedno i prijavili projekt, a zaključci s radionice o očuvanju jezika, govora i drugih elemenata tradicije i kulture, postali su dijelom povelje koju su u nedjelju 31. listopada 2023. potpisali gradonačelnik San Felice del Molise, Corrado Zara i pročelnica UO za kulturu i sport, Dina Bušić.

Istoga dana svećenik Župe Gospe Loretske iz Arbanasa, don Mate Kujundžić sa svećenikom San Felice del Molise - a, održao je svetu misu na kojoj su sudjelovali  arbanaški i moliško - hrvatski pjevači, čime je završio posjet i projekt.

Zaključci ovog projekta čine daljnju podlogu za rad na očuvanju i unaprjeđenju govora, kulture i tradicije zadarskih Arbanasa.

 

 

 

 

 

 

 

Vezane fotografije

Europski projekt W.O.W. – Words Originate Worlds Europski projekt W.O.W. – Words Originate Worlds Europski projekt W.O.W. – Words Originate Worlds Europski projekt W.O.W. – Words Originate Worlds Europski projekt W.O.W. – Words Originate Worlds Europski projekt W.O.W. – Words Originate Worlds