Večeras u Kneževoj palači predavanja o obrambenim sustavima Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća, a zatim u Loži izložba!
Večeras u Kneževoj palači predavanja o obrambenim sustavima Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća, a zatim u Loži izložba!
Autor izložbe je Bruno Diklić, a koautor Miljenko Domijan.

U 18 h u Koncertnoj dvorani braće Bersa započinje predavanje na temu Obrambenih sustava Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća. O zadarskim bedemima govorit će Miljenko Domijan, a o projektu Zadar Baštini, članovi projektnog tima.

Gostujući predavači bit će Marco Valle i Nicolas Faucherre, evaluatori transnacionalnog serijskog dobra u koje je Zadar zajedno s još pet gradova – Šibenikom, Peschierom del Gardom, Kotorom, Bergamom i Palmanovom – uvršten u UNESCO 2017. godine.

Predavanja se mogu pratiti na FaceBook stranici UNESCO - Venetian Fortresses na linku: https://www.facebook.com/venetianfortresses.

U Gradskoj loži u 20 sati otvara se izložba „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća“, autora Bruna Diklića i koautora Miljenka Domijana ujedno koordinatora transnacionalnog projekta koji je rezultirao upisom dobra na Popis Svjetske baštine

Na izložbi će biti predstavljen karakter svakog pojedinog kulturnog dobra kroz fotografiju i tekst na 20 kapafiks panoa.

Projekt Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća prenosi značajnu poruku; Utvrde kao nekadašnji predstavnici ratne tehnologije i rata postaju kulturno dobro koje povezuje narode i različite društvene zajednice unutar zemalja Europske unije.

Na izložbi će biti predstavljena i izjava koju su potpisali svi gradonačelnici spomenutih gradova upravo s namjerom zbližavanja svih naroda i prepoznavanje vrsnoće nečega što je nekad služilo ratu, a danas služi miru.

Izložba je organizirana povodom blagdana sv. Krševana i Dana grada Zadra, ali i kao prateći događaj u kontekstu predstavljanja uređenja sjevernog poteza zadarskih bedema koji su se ponovno vratili, na radost Zadrana, kao moguće mjesto za uživanje na otvorenom i upijanje panoramskih pogleda.

Zbog epidemiološke situacije otvaranje izložbe bit će organizirano samo za novinare, a građani će istu moći posjetiti do 1. prosinca 2020.