Rapska publika uživala u darovanom koncertu zadarskog zbora Condura Croatica
Rapska publika uživala u darovanom koncertu zadarskog zbora Condura Croatica
Gostovanje zadarskog zbora Condura Croatica na Rabu.

U rapskoj eks katedrali, župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije, u organizaciji Grada Zadra - Upravnog odjela za kulturu i šport te Župnog ureda UBD Marije Rab, koncert je u subotu 17. rujna, pod ravnanjem poznatog glazbenog pedagoga, skladatelja i dirigenta Ive Nižića, održao zadarski zbor Condura Croatica.

Ovaj zbor, nazvan po starohrvatskoj ninskoj lađi, osnovali su bivši članovi Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru 2009. godine, koji je u teškim vremenima Domovinskog rata pronosio glas o Zadru nastupajući po Hrvatskoj i Europi.

Riječ je o gostovanju koje se već jako dugo planiralo i koje je, nakon dvije odgode, prošle subote napokon konkretizirano. Zadrani su naime željeli doći i pokloniti gradu i otoku Rabu koncert, a iz svojeg bogatog programskog repertoara izveli su većinom glagoljaške napjeve o Blaženoj Djevici Mariji iz vokalne literature hrvatske, od renesanse do danas.

Publika je tako u izvedbi zbora i solista mogla čuti obrade novaljskih fratarskih zapisa iz 14. st., zatim od Ive Nižića uglazbljeni tekst fra Šimuna Klimatovića "O Gospoe" iz 15. st., Zajčevu "Zdravo Marijo", dvije obrade Joška Ćalete "O Marijo Majko" i "Virovanje" prema pivanju pivača župe sv. Martina biskupa iz Pridrage, kao i fragmente iz Nižićevih pasionskih oratorija "Križina" i "Svit za spasom vapije"Starcovu "Zdravo bila Divica marijo" te iz svjetske baštine Rachmaninovljevu "Bogorodice djevo", koralni uvod  "Ave Maria" Tommasa Ludovica da Vittorie i  "Veličit duša moja Gospoda" Sergeia Tolstokulakova.

Župa BDM Rab kao domaćin ugostila je članove zadarskog zbora i na jutarnjoj nedjeljnoj misi u 10 sat, na kojoj su predvodili pjevanje, a nakon mise upriličeno je malo druženje s dragim gostima i obilazak grada uz prisustvo članova gradskog župnog zbora i vjernika župe Rab.

Vezane fotografije

Rapska publika uživala u darovanom koncertu zadarskog zbora Condura Croatica