Održana konferencija za novinare povodom 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu
Održana konferencija za novinare povodom 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu
Bogato festivalsko izdanje.

U srijedu, 30. lipnja 2021. u 11 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa Kneževe palače održana je konferencija za novinare povodom 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu.

Nazočnima se obratila ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković koja je najavila bogato festivalsko izdanje koje će se održati od 6. srpnja do 8. kolovoza i riječ prepustila predsjednici Upravnog vijeća Dini Bušić. Ona se osvrnula na povratak rane glazbe na Večeri koje će ove godine biti u znaku nedavno preminulog Jurja Gracina, koji je u radu Večeri sudjelovao devetnaest uzastopnih godina - kao tajnik i član Upravnog odbora, član i rukovoditelj Programskog odbora, Umjetničkog savjeta te zatim i umjetnički ravnatelj Večeri. Predstavila je i financijsku konstrukciju: za ovogodišnje izdanje Grad Zadar izdvojio je 870.000 kn, Ministarstvo kulture RH 200.000 kn, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije sa po 15.000 kn, Turistička zajednica grada Zadra s 10.000 kn i Erste&Steiermärkische Bank d.d. s 3.000 kn.

Umjetnički ravnatelj Jurica Šoša detaljnije je predstavio program festivala u kojem se ističe nekoliko programskih odrednica: uz ciklus rane glazbe, tu je blok koncerata Zadarskog komornog orkestra uz iznimne soliste. Važan je dio Večeri pripao zadarskim glazbenicima, a kao šlag na kraju najavljen je koncert ponajboljeg svjetskog tenora današnjice, Amerikanca Lawrencea Brownleeja.

Na kraju je ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković predstavila ciklus Suvremenost rane glazbe, iza kojeg stoji umjetnička ravnateljica, zadarska muzikologinja svjetskoga glasa Katarina Livljanić. Uz koncerte Zbora moskovskog patrijarhata i izraelsko-švicarskog ansambla Profeti della Quinta čiji je voditelj Elam Rotem upravo jučer osvojio nagradu Laurette Goldberg udruženja Early Music America za dostignuća na polju rane glazbe, izdvojila je predavanja muzikologinje Hane Breko Kustura o novim otkrićima iz područja rane glazbe, posebno onih iz Zadra, te Nizozemca Roba Riemena, autora bestselera prevedenih na 23 jezika.

Pored toga, najavila je prodaju ulaznica putem weba na adresama www.donat-festival.com i www.kuzd.hr kao i bogato festivalsko izdanje koje je nadraslo uobičajeni programski katalog i na 170 stranica donosi muzikološke tekstove i arhivske fotografije, čime Koncertni ured Zadar, nakon nedavno objavljene Antologije hrvatske zborske glazbe, nastavlja svoju izdavačku djelatnost.