Održana konferencija za novinare povodom 12. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar
Održana konferencija za novinare povodom 12. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar

Konferencija za novinare povodom 12. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar održana je u ponedjeljak, 17. svibnja 2021. u 11 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru.

Na konferenciji su govorili umjetnički ravnatelj Natjecanja Tomislav Košta, predsjednik Upravnog vijeća Natjecanja Igor Cecić i ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković.

Igor Cecić je najavio 12. izdanje Natjecanja koje je trebalo biti održano u svibnju 2020. ali zbog pandemije to nije bilo moguće. U nastojanju održanja kontinuiteta, kako glazbenog života u Zadru tako i zborskog pjevanja uopće, odlučeno je da se natjecanje održi ove godine, uz poštivanje epidemioloških ograničenja.

Tomislav Košta predstavio je ovogodišnji program, podsjetivši na visoku umjetničku razinu natjecatelja koji ove godine dolaze iz Hrvatske i daleke Indonezije. Uz tri zbora koja će se ove godine natjecati putem video snimki predstavio je i članove međunarodnog prosudbenog povjerenstva.

Konferenciju je zaključila Melita Ivković, koja je najavila izdanje zbirke pod nazivom „Antologija hrvatske zborske glazbe“ urednice Jasenke Ostojić priređeno povodom 12. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova, a što je ujedno i prva publikacija Koncertnog ureda Zadar.

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar izraslo je iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u Zadru. Nositelji te tradicije ponajprije su Hrvatsko glazbeno pjevačko društvo Zoranić osnovano davne 1908. i Festival pjevačkih zborova Hrvatske koji se u Zadru održavao od 1973. godine do početka Domovinskog rata.

Na tim je temeljima grad Zadar 1997. osnovao Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova, događanje glazbeno-natjecateljskog karaktera koje od tada do danas ima ulogu sljedbenika, nositelja i poticatelja tradicije amaterskog zborskog pjevanja na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini. U svojih dvanaest izdanja, Natjecanje je ugostilo brojne pjevačke zborove iz raznih dijelova Europe i svijeta.

Vezane fotografije

Održana konferencija za novinare povodom 12. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar