Nastavak projekta W.O.W.
Nastavak projekta W.O.W.
Rezultati Foto-natječaja T.I.L.E. – Traces of Integration in Multilingual Europe/ Tragovi integracije u multijezičnoj Europi

U srijedu, 11. svibnja 2023. održan je Zoom sastanak predstavnika Gradova San Felice di Molise i Grada Zadra, nositelja EU projekta W.O.W. i ostalih sudionika projekta te predstavnika Udruge NED-a (New European Dream) na kojem su proglašeni rezultati Foto-natječaja TILE - Sjećanje na identitet. Fokus projekta je očuvanje identiteta zajednica uključenih u projekt s osobitim naglaskom na govorne i jezične aspekte moliških Hrvata i Arbanasa (Arbërshë) u Moliseu  i zadarskih Arbanasa.


Natječaj je bio otvoren od 13. ožujka u 12.00 sati  do 27. ožujka u 12.00 sati i u tom vremenu su svi zainteresirani u dobi od 12 do 99 godina starosti mogli slati fotografije koje prikazuju ili dočaravaju tragove manjinskog govora u Zadru (npr. naziv ulice, dio grada, spomenik, tradicijska nošnja, glazbeni instrumenti i sl.) na e-mail Udruge NED.  Fotografije su bile objavljene na Facebook stranici projekta
od 1. do 30. travnja 2023.  i kriterij odabira najboljih fotografija određen je prema broju glasova koje su dobile na istoj stranici.

Na natječaj je pristiglo 130 fotografija koje su dobile ukupno 2200 glasova i bile su podijeljene više od 13.000 puta. Za najbolju fotografiju proglašena je fotografija koju je poslao Kulturni centar Gian Luigi Pascuale iz Italije i koja prikazuje tri mlade osobe u narodnim nošnjama. Druga fotografija s najviše glasova je fotografija učenice Jane Bujan iz Gimnazije Franje Petrića iz Zadra, a treća je fotografija koju je poslala škola hrvatske manjine iz mjesta Aquaviva Collecroce.

Pobjednici natječaja, odnosno autor fotografije i/ili tim s mentorom (do 3 osobe) biti će nagrađeni putovanjem u Italiju u San Felice del Molise u sklopu twinning projekta u kojemu sudjeluje Grad Zadar, u rujnu/listopadu 2023. Sve fotografije bit će dijelom izložbe u gradu San Felice del Molise tijekom posljednjih dana twinning projekta (29. rujna – 1. listopada 2023.)  kao i online, na službenim stranicama projekta.

 

Projekt možete pratiti na stranicama:

www.associazionened.eu/progetti-3/

www.facebook.com/NEDNewEuropeanDream/

www.instagram.com/nedneweuropeandream/

www.linkedin.com/company/ned-new-european-dream/