Kneževa unplugged ide dalje s Beethovenom
Kneževa unplugged ide dalje s Beethovenom

Jučer je Ministarstvo kulture objavilo rezultate Poziva za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj. Među odobrenim prijavama nalazi se i projekt Koncertnog ureda Zadar pod nazivom Kneževa unplugged: Bee250ven.

Na javni poziv Ministarstva prispjelo je 339 prijava od kojih je odobreno 87 programa (kazalište: 13 programa; film: 10 programa; ples: 12 programa; književnost: 12 programa, glazba: 13 programa; vizualna: 12 programa, muzeji i kulturna baština: 8 programa; interdisciplinarni programi: 7 programa) za koje je osigurano ukupno 2.000.000,00 kn. Pri ocjenjivanju programa vodilo se računa o kvaliteti, izvornosti i inovativnosti predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i ekonomičnosti.

Nakon prošlogodišnje teme vezane uz dvjestotu obljetnicu rođenja Franza von Suppèa, tema ovog izdanja Kneževe unplugged je 250. obljetnicarođenja Ludwiga van Beethovena.

Da podsjetimo, pobjednik lanjskog izdanja Kneževe unplugged je zadarski Shelter Team,hip-hop trio iz Kampo Kaštela. Njihova pobjeda, u konkurenciji glazbenika iz Rijeke, Siska, Karlovca i Zadra, osim što na simboličan način označava povratak Suppèa u Kampo Kaštelo (gdje je, u crkvi sv. Frane, 1835. godine skladana i prvi put izvedena njegova Missa Dalmatica) - također svjedoči da Zadar ima snažnu alternativnu scenu koja, uz kvalitetnu podršku, može napraviti iskorak prema široj afirmaciji.

I ove godine projekt se postavlja interdisciplinarno: već se, u suradnji s ravnateljima i mentorima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Prirodoslovno-grafičke škole izrađuju grafički i likovni radovi na temu Beethovena i Kneževe unplugged koji će se predstaviti na izložbi i u oglašavanju, a najbolji i novčano nagraditi. Krajem ožujka će se objaviti poziv za glazbeno natjecanje, koje se odvija u studenom. Istovremeno, Koncertni ured Zadar tijekom čitave godine organizira više koncerata s Beethovenovom glazbom koje promovira pod nazivnikom Bee250ven, što se koristi na plakatima, te kao hashtag (#) na društvenim mrežama.

Lošem zdravlju, gubitkom sluha, neurednom životu (jednom su ga uhapsili misleći da je skitnica) i prijekoj naravi unatoč, Beethoven ostaje ideal i inspiracija - glazbi je dao do tada neviđen osjećaj slobode, grandioznosti i demokracije; odveo ju je iz aristokratskih salona u koncertne dvorane i postao prvi glazbeni celebrity. Njegova je glazba danas utkana u kolektivnu svijest čitavog čovječanstva: od Olimpijskih igara, rušenja Berlinskog zida, do himne Europske unije, Beethoven predstavlja simbol slobode: kako umjetničke, političke, tako i slobodne volje i slobode individualca u svim aspektima života.