Drama plus predstavila 4. kazališni program pod nazivom "U svijetu bez iluzija čovjek je stranac"
Drama plus predstavila 4. kazališni program pod nazivom "U svijetu bez iluzija čovjek je stranac"

Na press konferenciji održanoj 23. prosinca 2021. u kavani „Lovre“, Drama plus predstavila je ovogodišnji četvrti kazališni program pod nazivom „U svijetu bez iluzija, čovjek je stranac“, ali i najavila posljednju ovogodišnju dramsku premijeru: predstavu Tko je ubio mog oca prema tekstu Édouarda Louisa. Na pressici su prisustvovali: umjetnički voditelj Drame plus i ujedno redatelj predstave Vinko Radovčić, glumac Marko Kasalo, dramaturginja Antonela Tošić, kostimografkinja Anita Goreta te inspicijent i kreativni producent Domagoj Lindinger.

Umjetnički voditelj Drame plus Vinko Radovčić rekao je: „Tema udaljenosti, kako od drugih tako i od nas samih, usamljenosti i samoće, nikada nije bila aktualnija. Ako smo mislili da nas tehnologija, sve veće prodiranje virtualnog svijeta u ovaj naš stvarni, opipljivi udaljuje jedne od drugih, konačni udarac ipak nam je zadala pandemija COVID-19. Kazalište, kao živi mehanizam, kao mjesto susreta publike i glumaca, kao prostor zajedništva najviše je pogođeno ovom nenadanom pošasti. Spoznali smo, možda najjasnije do sada, da čovjek zbilja nije „otok sam za sebe“ i da nam je više nego ikad prije potrebno zajedništvo koje kazalište donosi. Tijekom prošlih mjeseci udaljili smo se jedni od drugih, ostali smo zakinuti za priče, za katarzu, ispunjenje i buđenje koje nam kazalište donosi.“

Sva djela koja je Drama plus u okviru četvrtog kazališnog programa u 2021. godini premijerno postavila na scenu: Slučaj Mersault, autorski projekt Vinka Radovčića i Nine Pavlović nastao prema motivima klasika Alberta Camusa Stranac, Zvjezdano dijete Vane Kosturanova, Mikrofikcije Régisa Jauffreta i Tko je ubio mog oca Édouarda Louisa progovaraju o usamljenosti, udaljenosti, poimanju i nošenju s bolesti kao neprijateljem kojeg ne možemo uvijek jasno vidjeti i poimati. „Svi odabrani naslovi glasno govore o utjecaju sudbine u opoziciji sa slobodnom voljom, odnosu društvenih pravila i postavki te onih vlastitih, individualnih. Kroz ovaj smo program progovorili o onome čega se svi bojimo, što smo svi osjetili u ovo vrijeme, o čemu nas je ponekad sram govoriti, jer smo navikli radije biti stranci, sebi i drugima, nego se suočiti s onim što nas zapravo muči i razdire. Vrijeme je da se ponovno povežemo“ naglasio je umjetnički ravnatelj Drame plus Vinko Radovčić.

Upravo je to bio cilj četvrtog programa Drame plus u 2021. godini, kojeg su osim premijernih naslova, činili i niz projekata i radionica te reprizne predstave: Instrukcija Eugènea Ionesca, Zločin i kazna Fjodora Mihajloviča Dostojevskog prema motivima scenske prilagodbe Andrzeja Witolda Wajde, Kabanica Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Ružno pače Hansa Christiana Andersena u adaptaciji Ivora Martinića i U očekivanju Godota Samuela Becketta kao autorski projekt Vinka Radovčića.

Veliki fokus ponovno je bio stavljen na djecu i mlade, one koji u sebi nose budućnost, kako svijeta tako i kazališta, a kojima je potrebna pomoć kako bi se u ovom „novom normalnom“ vremenu snašli uz što manje negativnih posljedica. Potreba za pričanjem i slušanjem drugih priča upisana je u čovjekov kod. Inherentna mu je gotovo kao potreba za hranom i vodom. Kazalište je jedan od najsnažnijih i najdugovječnijih izraza te potrebe. Drama plus ovim četvrtim kazališnim programom željela je upravo zato uzvratiti udarac bezizlaznosti situacije u kojoj smo se svi našli. Stoga, vratimo kazalište gledateljima, a gledatelje vratimo u kazalište, zaključio je Vinko Radovčić.

Predstava Tko je ubio mog oca donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, otprije poznatom iz Louisova prvijenca, autobiografskog romana Raskrstimo s Eddyjem, kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde, postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh. Édouard Louis se vraća u djetinjstvo i mladost da bi se pomirio s ocem i ispričao njegovu priču, jasno upirući prstom u krivce mnogih nepravdi koje su zadesile život njegova oca, pa tako i cijele njegove obitelji. On je rođen u okolini u kojoj su nasilje, a pogotovo ono muškaraca nad ženama svakodnevna i vrlo normalna, čak i očekivana pojava, u okolini koja tolerira i podrazumijeva alkoholizam, siromaštvo kao datost i koja ne vidi svrhu u obrazovanju. Jer, izlaza nema, a prelazak na višu stepenicu je teško, gotovo nemoguće ostvariti premda je sam Édouard Louis pokazao da je itekako moguće i to upravo putem obrazovanja.

Četvrti kazališni program Drame plus pod nazivom „U svijetu bez iluzija, čovjek je stranac“prepoznao je i Upravni odjel za kulturu i šport Grada Zadra koji je podržao i omogućio realizaciju ovog kazališnog programa kao generalni pokrovitelj.

Pokrovitelj Drame plus dugi niz godina je Zadarska županija te Školska knjiga Zagreb, koja je prepoznala važnost projekta Lektira na sceni

 

Vezane fotografije

Drama plus predstavila 4. kazališni program pod nazivom "U svijetu bez iluzija čovjek je stranac" Drama plus predstavila 4. kazališni program pod nazivom "U svijetu bez iluzija čovjek je stranac" Drama plus predstavila 4. kazališni program pod nazivom "U svijetu bez iluzija čovjek je stranac" Drama plus predstavila 4. kazališni program pod nazivom "U svijetu bez iluzija čovjek je stranac"