Dani frankofonije
Dani frankofonije
Sveučilište u Zadru – Odjel za francuske i frankofonske studije

Studenti Odjela za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru, u pratnji svojih nastavnika, docentice, dr. sc. Daniele Ćurko, i docenta, dr. sc. Patricka Levačića, bili su 26. ožujka 2019. godine na jednodnevnom stručnom putovanju u Zagrebu, u okviru Dana frankofonije.

Planirani program stručnog putovanja ostvaren je u cijelosti. Studenti su imali priliku posjetiti Modernu galeriju, Francuski institut i HNK.

U Modernoj galeriji su, pod stručnim vodstvom, pobliže upoznali djela Vlahe Bukovca, Celestina Mate Medovića, Ljube Ivančića, Ivana Picelja, Ede Murtića, Marijana Detonija, Krste Hegedušića i brojih drugih hrvatskih slikara i kipara od kraja XIX. do sredine XX. stoljeća. U Francuskom institutu, dočekani od strane ravnatelja, Guillaume Colina, atašea Instituta i drugih djelatnika, prisustvovali su predavanju „Jedno iščitavanje romana Opasne veze Choderlos de Laclosa“ te su se na taj način pobliže upoznali s djelom za koje se smatra da je najveći roman francuskog XVIII. stoljeća. U večernjim satima, u Hrvatskom narodnom kazalištu, gledali su balet Opasne veze temeljen na predlošku Laclosovog romana.

Stručno putovanje studenata Odjela za francuske i frankofonske studije omogućila je potpora Odjela za francuske i frankofonske studije i Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra.