U sklopu Grow green projekta održan 1. sastanak hrvatskih gradova radi razmjene iskustva
U sklopu Grow green projekta održan 1. sastanak hrvatskih gradova radi razmjene iskustva

U sklopu Grow green projekta Grad Zadar je 9. i 11. veljače 2021.g održao prvi on line sastanak sa 7 hrvatskih gradova: Osijek, Belišće, Ludbreg, Biograd na Moru, Knin i Drniš, koji su iskazali interes za suradnju u razmjeni znanja, iskustava i primjera dobre prakse na području primjene prirodnih rješenja u suočavanju s izazovima klimatskih promjena.  Cilj je da navedeni gradovi tzv. „replication cities“, primljena znanja i iskustva iskoriste za razvoj i implementaciju projekata prirodnih rješenja u svojim gradovima.

Rješenja temeljena na prirodi (prirodna rješenja) predstavljaju aktivnosti i mjere koje se temelje na prirodi i okolišu pa samim time ne predstavljaju dodatno opterećenje za okoliš a svojom izvedbom se uklapaju u prirodno stanje prirode/okoliša.

Tijekom trajanja Grow green projekta (Green Cities for Climate and Water Resilience, Sustainable Economic Growth, Healthy Citizens and Environments - Programa HORIZON 2020, trajanje lipanj 2017. - lipanj 2022.), Grad Zadar će izraditi Strategiju primjene prirodnih rješenja u suočavanju s izazovima klimatskih promjena a jedna od aktivnosti u projektu je i suradnja s drugim gradovima zainteresiranima za razmjenu znanja i iskustva.

U narednom periodu, stručnjaci partneri Grow green projekta gradovima će osigurati:

  • Peer-to-peer internetsku razmjenu s gradovima koji su partneri u GrowGreen projektu te koji pripremaju ili već provode Strategije primjene prirodnih rješenja u suočavanju s izazovima klimatskih promjena
  • Ciljanu podršku gradovima i edukaciju za razvoj i provedbu vlastitih strategija
  • Razne aktivnosti organizirane u sklopu programa obuke GrowGreen Cities, poput (mrežnih) prezentacija, webinara, radionica i treninga
  • Istraživanje mogućnosti zajedničke suradnje na razvoju i implementaciji projekata
  • Partnerski gradovi bit će pozvani na redovite mrežne konferencijske pozive s GrowGreen partnerima i stručnjacima radi razmjene ideja, zajedničkog učenja, postavljanja pitanja i boljeg razumijevanja zajedničkih izazova i prilika za provedbu prirodnih rješenja.