POVRATAK RANE GLAZBE NA GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU
POVRATAK RANE GLAZBE NA GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU
Katarina Livljanić kao umjetnička savjetnica kreirat će program posvećen ranoj glazbi. Povjerenje Vijeća za još jedan mandat dobio je Jurica Šoša.

Gradonačelnik grada Zadra u prosincu je donio Odluku o organiziranju, upravljanju, financiranju i donošenju programa Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Na inicijativu Upravnog odjela za kulturu i šport, uoči 60. izdanja Večeri, na temeljima stare dorađena je nova Odluka koja se tiče najstarijeg zadarskog glazbenog festivala.

Naime, u Odluci se čvrsto definira programska orijentacija festivala koju Grad Zadar, kao osnivač donosi u formi okvira, a koji će umjetničkom vodstvu služiti kao kompas u radu.

Uz promicanje umjetničkih vrijednosti i nasljeđa hrvatske i svjetske glazbene baštine kroz izvedbe komornih i orkestralnih djela s posebnim naglaskom na rad Zadarskog komornog orkestra - ansambla s kojim Večeri od svog osnutka od žive i isprepliću se - novost u programskoj orijentaciji je povratak ka ranoj glazbi.

Bio je to prijedlog Predsjednice Vijeća, Dine Bušić, a kojeg je Vijeće Glazbenih večeri u Sv. Donatu prihvatilo. Srednjovjekovna, renesansna i ranobarokna glazba bila je poput komorne i simfonijske glazbe kasnijih razdoblja, legitimni dio Večeri kroz više od dvadeset uspješnih godina. Isto tako upravo rana glazba čini izuzetno značajni dio glazbene povijesti Zadra te je snažno utkana u tkivo grada, kako kroz brojna glazbena djela koja su dokumentirana i sačuvana u bogatim riznicama i arhivima zadarskih crkava i samostana u kojima upravo ta vrst glazbe nalazi najadekvatnije mjesto za svoju izvedbu, tako i kroz cijeli niz događanja koja su se, koketirajući upravo s tim područjem, odvijala na Glazbenih večerima u Sv. Donatu. Sve to razlozi su za dvojnu ali opet usko profiliranu programsku usmjerenost koja će pridonijeti boljoj prepoznatljivosti Večeri i jasnijoj profiliranosti na kulturnoj karti Hrvatske.

Odluka Gradonačelnika zatim donosi mogućnost imenovanja umjetničkog savjetnika za jedno od dva navedena područja. S obzirom na specifičnost razdoblja srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka, Vijeće je tu mogućnost iskoristilo, te je uz produljenje mandata umjetničkom ravnatelju Jurici Šoši, imenovalo umjetničku savjetnicu za ranu glazbu, Katarinu Livljanić.

Radi se o muzikologinji i pjevačici koja djeluje na sveučilištu Sorbonne u Parizu, te odnedavna i na švicarskoj Scholi Cantorum Basiliensis, prestižnoj glazbenoj akademiji za izobrazbu studenata upravo za izvedbu rane glazbe. Katarina Livljanić jedna je od najuglednijih stručnjakinja za interpretaciju rane glazbe u Europi i svijetu, a publika je poznaje kroz nastupe s Dialogosom, ansamblom kojeg je osnovala u Francuskoj i s kojim diljem svijeta izvodi djela koja promoviraju europsku baštinu tog razdoblja s naglaskom na onu hrvatske pa i zadarske provenijencije. Katarina Livljanić ove godine je na inicijativu Matice hrvatske, Koncertnog ureda Zadar i Matice Zadrana dobila Nagradu Grada Zadra.

Unatoč brojnim obvezama, koje je kao profesionalku zaokupljaju diljem svijeta, Livljanić će, kako je i sama rekla, imati priliku vratiti svom gradu sve ono što joj je pružio u izuzetno važnoj životnoj fazi kada su se formirali njezini interesi prema ranoj glazbi.

Kroz posljednjih deset godina zadarski pijanist Jurica Šoša pokazao je umješnost u kreiranju programa Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Glazbenik je to koji živi i radi u rodnom Zadru te stoga potrebe publike kao i puls samog grada, osluškuje iz blizine i iznutra. Za njegova mandata Zadrani su imali prilike prisustvovati izvedbama svih Beethovenovih simfonija, zahvaljujući suradnji sa Zadarskim komornim orkestrom i njegovim umjetničkim voditeljem maestrom Ivanom Repušićem; izvedbama vrhunskih svjestkih ansambala kao što je Il giardino armonico, Dialogos, Orquestrina Baborak, Epoque, Zagrebački solisti itd.; izuzetnih solista kao što je Roman Simović, Jiry Vodicka, Radek Baborak, Edin Karamazov, Milan Milošević, Renata Pokupić, Milena Simović i brojni drugi; dirigenata kao što su Ivan Repušić, Marko Letonja, Sascha Goetzl, Pierre Andre Vallade itd. Realizirane su i izvedbe opernih djela na Forumu kao i veliki i zahtjevni projekt promocije rada i djela hrvatskih skladatelja Igora Kuljerića i Bruna Bjelinskog na Silbi, a ostvarena je i trajna suradnja sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije koji već tradicionalno otvara Večeri svečanim koncertom na Forumu. Istodobno, Šoša je pokazao brigu prema zadarskim umjetnicima i njihovoj promociji pružajući im ruku u brojnim prigodama, hrvatskim ansamblima, solistima i dirigentima te izvedbama i praizvedbama hrvatskih djela. Sve to razlozi su zbog kojih mu je Vijeće povjerilo još jedan mandat u ulozi umjetničkog ravnatelja.

Produkciju Glazbenih večeri kao i proteklih godina vodit će Koncertni ured Zadar, javna ustanova u kulturi, a koji prema svom statutu između ostalog producira glazbena događanja kojima je osnivač Grad Zadar.

 

 

 

 

Vezane fotografije

POVRATAK RANE GLAZBE NA GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU POVRATAK RANE GLAZBE NA GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU POVRATAK RANE GLAZBE NA GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU