"Improvizacija i čarolija u Leonardovoj Italiji" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu
"Improvizacija i čarolija u Leonardovoj Italiji" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu
Ciklus Suvremenost rane glazbe
sri, 13. VII. 22.
21:00
 
GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU
 

IMPROVIZACIJA I ČAROLIJA U LEONARDOVOJ ITALIJI


Ciklus Suvremenost rane glazbe

Bor Zuljan, lutnja
 

Bor Zuljan aktivno djeluje u različitim glazbenim žanrovima, svirajući razne vrste ranih, modernih i tradicionalnih trzalačkih instrumenata. Nazvan »revolucionarom lutnje« (Le Soir), usavršavao se posebno u renesansnoj glazbi, ponovo otkrivajući zaboravljene tehnike improvizacije i sviranja, glazbala i zvukove.

Redovito nastupa samostalno, ali i s ansamblima kao što su Tasto Solo, Graindelavoix, L'Achéron, Vox Luminis, Il Giardino Armonico, u duetu s Dušanom Bogdanovićem, s Romainom Bocklerom (Dulces Exuviae) te sa svojim ansamblom La Lyra.

Snimio je nekoliko nagrađenih albuma za legendarnoga nakladnika Ricercar (Outhere Music). Njegov prvi samostalni album Dowland – A Fancy nagrađen je prestižnim nagradama Diapason d'Or de l'année 2020CHOC de ClassicaGramophone's Editor's Choice te je bio nominiran za nagradu Gramophone kao najbolji instrumentalni album godine. Nedavno je izišao i njegov drugi samostalni album, Gesualdo – Il liuto del Principe, s vrlo sličnom sudbinom kao i debut, budući da je nagrađen nagradom Diapason d'Or.

Nakon što je diplomirao jazz i klasičnu glazbu na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, nastavio je usavršavanje s Aniellom Desideriom u Koblenzu, u Njemačkoj. Godine 2007. počeo je studij na Haute Ecole de Musique de Genève, gdje je stekao bakalaureat i magisterij struke na području gitare i lutnje u klasi Dušana Bogdanovića; nastavio je specijalizaciju iz srednjovjekovne glazbe i završio diplomski studij iz pedagogije lutnje. Od 2011. radi kao asistent na istoj visokoškolskoj ustanovi na projektu Improvizacija u fantazijama za lutnju u 16. stoljeću, što je ujedno i tema koju razrađuje za svoju doktorsku disertaciju u Centru CESR u Toursu, u Francuskoj.

Podučava lutnju na Konzervatoriju CPMDT u Ženevi. Dosad je održao mnogobrojna predavanja i majstorske tečajeve na institucijama kao što su Schola Cantorum Basiliensis, Fondacija Giorgio Cini u Veneciji, HEMde Genève te na Konzervatoriju u Lyonu.

Vezane fotografije

"Improvizacija i čarolija u Leonardovoj Italiji" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu "Improvizacija i čarolija u Leonardovoj Italiji" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu