Zadranima Matei Bilosnić i Marinu Lemiću nagrade hrvatskog glumišta za 2020.!
Zadranima Matei Bilosnić i Marinu Lemiću nagrade hrvatskog glumišta za 2020.!
Nagrade su dodijeljene za najbolje koreografsko ostvarenje i umjetničko ostvarenje u plesu (muška uloga).

Zadrani Matea Bilosnić i Marin Lemić na virtualnoj su dodjeli u utorak 24. studenog 2020. osvojili su nagrade Hrvatskog glumišta.

Matea Bilosnić nagradu je osvojila za najbolje koreografsko ostvarenje u plesnoj predstavi "Gozd - danse macabre", predstavu u produkciji Zadarskog plesnog ansambla koju je u svom programu javnih potreba u kulturi podržao i Grad Zadar.

"Gozd" je plesna drama u dva čina u kojoj se tematiziraju rituali zapisani u memoriji tijela povezani s osobnim i kolektivnim tradicijama. Koreografkinja Matea Bilosnić inspiraciju je našla u povijesnim zapisima artefakta ljudskog tijela i vizualnim prikazima plesa. Neki od njih utkani su u povijest, dok su neki novonastali, a referiraju se na suvremeni način kulture i umijeća življenja. Važan trag je i umjetnost s početka 20. stoljeća koja se zapisuje pokretom i gestom, dok se velika pozornost pridaje zajedništvu, suradnji i međusobnom povjerenju kako osoba u predstavi, tako i na široj razini. "Gozd" meditira o vremenu, prostornim odnosima, strukturama i intencijama iza radnji. Apstrakcijom formi nađenih u prirodi i ponavljajućih uzoraka koji se prevode u specifičan plesni jezik kreira se pletivo koraka i sekvenci, utopija plesa, težeći utopiji svijeta. U predstavi nastupaju Filipa Bavčević, Patricia Gospić, Marta Huber, Nataša Kustura, Natali Perić, Josipa Štulić i Sanja Petrovski.

Marin Lemić, Zadranin koji djeluje izvan Zadra, ali je kroz produkcije radionica Zadarskog plesnog ansambla te festivala Monoplay koji se također održavaju uz potporu Grada Zadra, u rodnom gradu česti gost, nagrađen je za najbolje umjetničko ostvarenje (muška uloga) u plesnoj predstavi "Transformeri" u produkciji Umjetničke organizacije ON/A iz Zagreba.

Vezane fotografije

Zadranima Matei Bilosnić i Marinu Lemiću nagrade hrvatskog glumišta za 2020.! Zadranima Matei Bilosnić i Marinu Lemiću nagrade hrvatskog glumišta za 2020.!