Predstava Gozd – danse macabre mlade autorice Matee Bilosnić
Predstava Gozd – danse macabre mlade autorice Matee Bilosnić
Povodom Svjetskog dana plesa 29.4. Zadarski plesni ansambl će u KLZ izvesti svoju najuspješniju predstavu do sada "Gozd" autorice Matee Bilosnić

U Kazalištu lutaka Zadar povodom obilježavanja Međunarodnog dana plesa 29. travnja s početkom u 20 sati, Zadarski plesni ansambl najavljuje svoju uspješnicu: predstavu Gozd – danse macabre mlade autorice Matee Bilosnić. Predstava je prošle jeseni u jakoj konkurenciji dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju, a do sada se izvodila u nekoliko navrata u Splitu, Zagrebu, Novom Marofu, Zadru. Vrlo precizna i uvjerljiva izvedba, te originalni plesni izričaj presudili su kod dodjeljivanja ove najprestižnije kazališne nagrade u Hrvatskoj koja je na neki način okrunila i zaokružila   trideset godina prekarnog rada svih članica Ansambla.

Nastao davne 1991. Ansambl je do sada producirano oko 50 cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava. Od 2009. godine organizatori su Monoplaya - festivala suvremenog plesa solo forme, jedinog takvog festivala u Hrvatskoj, i jednog od tri u Europi. Osim vlastite  plesne produkcije Zadarski plesni ansambl nastoji pojačati vidljivost plesne scene, a  svojim brojnim programima  podržava i razvoj plesne i kazališne publike ne samo u Zadru već u cijeloj državi.

Gozd - danse macabre plesna je drama u dva čina. U ovom  nesvakidašnjom i neobičnom scenskom djelu  tematiziraju se rituali zapisani u memoriji tijela povezani s osobnim i kolektivnim tradicijama.

Koreografkinja Matea Bilosnić, ujedno je i autorica glazbe, a  inspiraciju je našla u povijesnim zapisima artefakta  ljudskog tijela i vizualnim prikazima plesa. Neki od njih izviru iz povijesti, dok su neki novonastali, a referiraju se na suvremeni izričaj kulture i umijeća  življenja. Važan trag je i umjetnost s početka 20. stoljeća koja se zapisuje pokretom i gestom, dok se velika pozornost pridaje zajedništvu, suradnji i međusobnom povjerenju kako osoba u predstavi, tako i na široj razini.

Plesna predstava Gozd – danse macabre izvedena je isključivo zadarskim snagama i govori o postojanju ne samo plesne scene u Zadru već i o vrlo razvijenom obliku vaninstitucionalne kulture koja je godinama u samom vrhu umjetničkog i kazališnog života u Hrvatskoj. Ova izvedba podržana je od strane Grada Zadra, Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova.

Zbog ograničenog broja sjedećih mjesta potrebno je ulaznice rezervirati na mail zadarskiplesniansambl@gmail.com

 

 

Vezane fotografije

Predstava Gozd – danse macabre mlade autorice Matee Bilosnić Predstava Gozd – danse macabre mlade autorice Matee Bilosnić Predstava Gozd – danse macabre mlade autorice Matee Bilosnić Predstava Gozd – danse macabre mlade autorice Matee Bilosnić Predstava Gozd – danse macabre mlade autorice Matee Bilosnić