Zadar - Bergamo - UNESCO
Zadar - Bergamo - UNESCO

U petak 7. lipnja Grad Zadar – Upravni odjel za kulturu i sport bio je domaćin studentima poslijediplomskog i poslijedoktorskog studija Ljetne škole „Waterscapes in Heritage and Environment“ odnosno "Vode u baštini i okolišu". U sklopu programa edukacije polaznici su obišli lokalitet svjetske baštine „Obrambeni sustav Zadra“.

Obzirom da Grad Zadar i grad Bergamo dijele upis u UNESCO lokalitet „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća“ u programu edukacije bio je razgled zadarskog UNESCO lokaliteta „Obrambeni sustav Zadra“ te upoznavanje sa načinom upravljanja lokalitetom koji je dio transnacionalnog upisa. Ovaj dio programa provela je Zrinka Brkan Klarin, djelatnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, povjesničarka i arheologinja.

Nakon terenskog obilaska i direktnog upoznavanja sa lokalitetom program je nastavljen predavanjem u Kneževoj palači kojeg je na temu „Unesco Heritage“ održala profesorica Rossana Bonadei sa Sveučilišta u Bergamu, inače pročelnica Odjela za strane jezike, književnosti i kulture. Ona je studente upoznala s višeslojnim konceptima baštine te svojstvima i opasnostima UNESCO-ve svjetske baštine u koju je uvršten i Zadar zahvaljujući mletačkim obrambenim djelima koje su već obišli na različitim pozicijama u gradu.

Waterscapes in Heritage and Environment je interdisciplinarna ljetna škola koja se fokusira na kulturnu baštinu i očuvanje okoliša, temeljne resurse koji su istodobno dragoceni i vrlo ograničeni. Poseban fokus je na vodi kao prirodnom elementu te sociokulturnom konstruktu. priliku za subjektivno preusmjeravanje i promjenu perspektive kroz koju se promatraju povijesni, kulturni i ekološki odnosi i dinamika između zajednica, mjesta i baštine. Škola se održava na brodu koji plovi duž hrvatske obale. Na putu se zaustavlja na mjestima od posebnog prirodnog, arhitektonskog, povijesnog i antropološkog interesa. Posljednja točka plovidbe bio je Zadar te su se ovdje studenti posebno bavili UNESCO baštinom kao najvišom razinom zaštite.

Ova edukacija održava se od 2022., provode ju stručnjaci sa nekoliko ustanova, a glavni organizatori su Sveučilište u Bergamu, Sveučilište u Beogradu i Sveučilište u Milanu „Bicocca“, a kao logistička podrška u organizaciji sudjeluje i Sveučilište u Zadru.

Vezane fotografije

Zadar - Bergamo - UNESCO Zadar - Bergamo - UNESCO Zadar - Bergamo - UNESCO