Grad Zadar – domaćin posjetu učenika u sklopu projekta Project BgBs for Unesco Heritage
Grad Zadar – domaćin posjetu učenika u sklopu projekta Project BgBs for Unesco Heritage
Povezanost grada Zadra sa gradom Bergamo (Italija) posebno je jaka zbog zajedničke svjetske baštine koja je ih je povezala kroz UNESCO lokalitet.

U srijedu 20. ožujka 2024. u sklopu projekta Project BgBs for Unesco Heritage koji ima za cilj upoznavanje zajedničke baštine Bergama, Brescie i Zadra, u Zadru je gostovalo 48 učenika i profesora gimnazija Filippo Lussana iz Bergama.

Domaćin grupe koja je stigla u pratnji Laure Ciccarelli iz Odjela za kulturu i UNESCO Grada Bergama, bio je Grad Zadar – Upravni odjel za kulturu i sport, koji koordinira zajedničkim UNESCO upisom kroz Međunarodnu skupinu zajedničkog dobra pod nazivom Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća“.

U Kneževoj i Providurovoj palači, Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport te predsjednica Međunarodne skupine za upravljanje serijskim lokalitetom Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća obratila se učenicima i nastavnicima i kroz uvodnu riječ predstavila rad Odjela na upravljanju svjetskom baštinom.

U nastavku je djelatnica odjela, Zrinka Brkan Klarin, održala predavanje uz prezentaciju o povijesnom razvoju zadarskih zidina te tipološkim osobitostima Obrambenog sustava Zadra, lokaliteta spomenutog serijskog dobra.

Učenici su također imali priliku saznati detalje o Kneževoj i Providurovoj palači i njihovom povijesnom razvoju kroz obilazak kojeg je vodila Ivana Dražić, kustosica Muzeja grada Zadra, te upoznati najvažnija djela hrvatske moderne umjetnosti izložena kroz obilazak izložbe Jedan svijet u pratnji Koraljke Alavanje, kustosice Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Obzirom da je partner u projektu zadarska Hotelijersko – turistička škola, grupa je u jutarnjim satima posjetila Školu na Boriku. Partneri su ih proveli kroz školu, upoznali s radom i aktivnostima te pokazali rad stručnih praktikuma. U školskom holu prigodno su postavili interaktivnu izložbu Zadarske gradske zidine – Muraj koja se može pratiti na šest europskih jezika. Osim toga grupa je obišla Zadar i gradske zidine u društvu licenciranog vodiča.

Ovaj projekt je osmišljen kako bi se na konstruktivan način promoviralo i širilo umjetničko i kulturno nasljeđe gradova koji su dio UNESCO-ve svjetske baštine. Gradovi Bergamo i Brescia u Italiji uvršteni su u dva različita lokaliteta serijske svjetske baštine: Bergamo je zajedno sa Zadrom dio dobra „Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća“ dok je Brescia dio lokaliteta „Langobardi u Italiji“. Pored toga, oba grada povezuje to što su u 2023. godini dijelili titulu "Kulturna prijestolnica Italije".

Ovaj projekt vrijedna je prilika da se u zajedničkoj kulturnoj strategiji ujedine škole koje pripadaju području Bergama i Brescie s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom u Zadru te se kroz suradnju i druženja poboljša svijest učenika o kulturnoj baštini njihovog okruženja.

 

 

 

 

Vezane fotografije

Grad Zadar – domaćin posjetu učenika u sklopu projekta Project BgBs for Unesco Heritage Grad Zadar – domaćin posjetu učenika u sklopu projekta Project BgBs for Unesco Heritage Grad Zadar – domaćin posjetu učenika u sklopu projekta Project BgBs for Unesco Heritage Grad Zadar – domaćin posjetu učenika u sklopu projekta Project BgBs for Unesco Heritage