Koncert Mješovitog pjevačkog zbora ConduraCroatica Zadar pod vodstvom dirigenta Ive Nižića održao koncert u Roču
Koncert Mješovitog pjevačkog zbora ConduraCroatica Zadar pod vodstvom dirigenta Ive Nižića održao koncert u Roču
Održan je korizmeni koncert pod nazivom Pokornički napjevi nadahnuti glagoljaškom baštinom

U subotu, 5. ožujka 2022., u  župnoj crkvi sv. Bartola u Roču održan je korizmeni koncert Pokornički napjevi nadahnuti glagoljaškom baštinom Mješovitog pjevačkog zbora ConduraCroatica Zadar pod vodstvom dirigenta Ive Nižića. Koncert je održan u sklopu manifestacije Dani hrvatske glagoljice  i glagoljaštva koja se uz Aleju glagoljaša odvija cijelu korizmu. Tom je prigodom zbor izveo bogat program s glagoljaškim napjevima grada Zadra, otočkog i kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije.Tradicionalni napjevi u obradi Ive Nižića nastali su u želji za čuvanjem pjevačke,  glagoljaške baštine, drevnih i iskonskih crkvenih  napjeva zadarskog kraja, otoka Ugljana (Ispovidajte se crikve po školjima), Preka, (Plač Jeremije proroka), otoka Paga (Pokornička procesija)…Izveden je Sehduš dan  po riječima Vladimira Nazora u glazbenoj obradi Igora Kuljerića, Marulava tužaljkaiz dramskog skazanjaPlanine Petra Zoranićau glazbenoj obradi Ive Nižića, Kalvarija Ljube Stipišića,  O Gospoe po riječima fra Šimuna Klimantović,  iz samostana na Školjiću iz 1492., u glazbenoj obradi Ive Nižića.  Iz bogatog programa treba izdvojiti  Dirni rane  iz pasionskog oratorija Zadnja postaja  autora Ive Nižića za koju je 2016. godine dobio Nagradu Ljubo StpišićDelmata na 25. Pasionskoj baštini u Zagrebu. Iste godine dodijeljena mu je i Nagrada Hrvatske udruge zborovođa – Zagreb za životno djelo i Nagrada Grada Zadra za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture i umjetnosti.

MPZ ConduraCroatica Zadar koji je slijednik prvog Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru iz 1992. godine nastavlja tradiciju AK zbora izvodeći glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine od ranog srednjeg vijeka do suvremene glazbe. Pored navedenog Zbor izvodi specifične glazbene forme koje su nastale u Zadru i razvijale se od 12. do 14. stoljeća pod nazivom Crkvena skazanja,  odnosno Pasionski oratoriji.  Najpoznatiji oratorij koje Zbor izvodi su Križina, Zadnja postaja, Plač Gospoje i Svit za spasom vapije.. Ta su dijela nadahnuta glazbenom glagoljaškom baštinom otočkog i kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije. Autor tih dijela je umjetnički voditelj Zbora i dirigent Ivo Nižić.  

Da ovo pjevanje nije nešto što pripada prošlosti, nego je nešto što ima svoju budućnost pokazao je dobro posjećen koncert,  te zadovoljstvo mještana koji su MPZ ConduraCroatica Zadar mogli čuti i slijedeći dan na misi u crkvi sv. Bartola u Roču.

Članovi zbora upoznati su s bogatom kulturnom baštinom Roča, središtem glagoljaške djelatnosti u srednjem vijeku. U mjesnoj crkvi sv.Ante upisan je čuveni Ročki glagoljaški abecedarij 1200.god. Za Roč je vezana priprema za tisak prve knjige na hrvatskom jeziku Misal iz 1483.godine. U podnožju Roča započinje Aleja glagoljaša koja se sastoji od 10 kamenih obilježja posvećenih glagoljici i glagoljašima. Posjetili sui najmanji grad na svijetu Hum,danas spomen-grad, jedan od rijetkih sačuvanih primjera urbanog razvoja isključivo unutar gradskih zidina.

Koncert je organiziran uz potporu Upravnog odjel za kulturu i šport Grada Zadra.

Vezane fotografije

Koncert Mješovitog pjevačkog zbora ConduraCroatica Zadar pod vodstvom dirigenta Ive Nižića održao koncert u Roču Koncert Mješovitog pjevačkog zbora ConduraCroatica Zadar pod vodstvom dirigenta Ive Nižića održao koncert u Roču Koncert Mješovitog pjevačkog zbora ConduraCroatica Zadar pod vodstvom dirigenta Ive Nižića održao koncert u Roču