Hrvatska Međunarodni dan Mediterana obilježava koncertom u Zadru
Hrvatska Međunarodni dan Mediterana obilježava koncertom u Zadru
Međunarodni dan Mediterana sa središnjim glazbenim događanjem Vladimir&Kalafat obilježava se 28. studenog od 19 sati u II Palače - u Kneževoj palači.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva uz podršku Zaklade Anna Lindh i uz partnerstvo s Gradom Zadrom i Koncertnim uredom Zadar, 28. studenog 2022. godine obilježava Međunarodni dan Mediterana sa središnjim glazbenim događanjem Vladimir&Kalafat u II Palače - u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači s početkom u 19 sati.

U 19 sati, 28. studenog u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru će započeti koncert Vladimira i Kalafata, glazbenog projekta umjetnika Vladimira Mićkovića koji na svojim albumima organizira povijesno-geografska putovanja Mediteranom, približava nas njegovoj kulturi i baštini koja osim očaravajućih zemljopisnih pejzaža sa sobom donosi često tragične priče koje su oslikane emocionalnim stanjem putnika i izbjeglica koji mediteranskim zbjegovima idu s afričkih obala u Europu.

Istovremeno s koncertom u Zadru, započeti će i 35 besplatnih glazbenih koncerata u 24 zemlje Euro-Mediterana koje će na ovaj način predstaviti raznolikost Mediterana u okviru svojih lokalnih zajednica te se digitalno povezujući međunarodno predstaviti kroz umjetnički izričaj kojim će se ostvariti krajnji cilj promocije važnosti razgovora među kulturama i važnosti uvažavanja raznolikosti.

Uz Hrvatsku ostale uključene države su: Albanija, Austrija, Belgija, Egipat, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Izrael, Italija, Jordan, Libanon, Litva, Luksemburg, Maroko, Nizozemska, Palestina., Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Tunis i Turska.

  • O Međunarodnom danu Mediterana i pozivu Celebrating the Mediterranean

Međunarodni dan Mediterana se obilježava 28. studenog svake godine te predstavlja priliku za promociju razmjene između kultura, suradnju, uvažavanje različitosti te osnaživanja veza između dvije obale Mediterana.

Zaklada Anna Lindh ove je godine raspisala javni poziv za sudjelovanje u programu Celebrating the Mediterranean koji za cilj ima slavljenje zajedničkog identiteta, podrijetla i ljubav spram Mediterana kroz organizaciju besplatnih glazbenih koncerata koji će započeti u isto vrijeme na području Euro-Mediteranskog područja i koji će služiti kao podsjetnik da naše sličnosti mogu nadjačati naše razlike.

Na poziv Celebrating the Mediterranean je zaprimljeno 96 prijava iz 29 država te je u konačnici odabrano 36 glazbenih prijedloga iz ukupno 25 država s Euro-Mediteranskog područja.

Ova glazbena inicijativa je organizirana zajedno s digitalnom kampanjom ''Mediteran, put kroz osjete'' kojoj je cilj osvijestiti da je Mediteran puno više od aromatičnih začina, povjetarca s mora i šarolikih gradova. Mediteran je višeznačni pojam koji njeguje uključivost, suradnju te svima predstavlja nešto drugo, a u isto vrijeme je sva ta raznolikost dio našeg mediteranskog zajedničkog identiteta.

  • O Zakladi Anna Lindh

Zaklada Anna Lindh je osnovana 2004. godine na inicijativu predsjednika Europske komisije Romana Prodia kao prva zajednička institucija između EU-a i mediteranskih partnerskih država kojoj je cilj pokrenuti dijalog između kultura i ukloniti rizike mogućih sukoba koji je svoj vrhunac doživio početkom 21. stoljeća. Zaklada je svoje ime dobila prema švedskoj ministrici vanjskih poslova Anni Lindh na koju je izvršen atentat.

Svoje aktivnosti Zaklada Anna Lindh provodi u tri područja:

  1. Stvaranjem alternativnih narativa kojim se bori protiv ekstremističkih diskursa i radikalizacije
  2. Stvaranjem uključivih i empatičnih društava kako bi se ostvarilo povjerenje i tolerancija
  3. Stvaranjem kulture zasnovane na dijalogu i razmjeni.

Vezane fotografije

Hrvatska Međunarodni dan Mediterana obilježava koncertom u Zadru