25. Međunarodni šahovski turnir - Zadar Open
25. Međunarodni šahovski turnir - Zadar Open
Tradicionalni turnir održava se pod pokroviteljstvom Grada Zadra

U organizaciji Šahovskog saveza Zadarske županije, pod pokroviteljstvom Grada Zadra, u Hotelu Kolovare od 15. do 22. prosinca 2019. godine, održat će se tradicionalno šahovsko natjecanje Zadar Open. Predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije koji je ujedno predsjednik i zadarskog Šahovskog kluba Casper, Veljko Šagi, istaknuo je kako na turniru očekuje sudjelovanje više od 170 natjecatelja iz 23 države.

Turnir se dijeli na dvije skupine, A i B.

U skupini A igraju natjecatelji koji imaju više od 2200 bodova, a u skupini B natjecatelji koji imaju manje od 2300 bodova. Ovaj međunarodni šahovski turnir prvenstveno je zanimljiv mladim šahistima koji žele dosegnuti međunarodnu normu, odnosno postići bolji rejting i osvojiti međunarodnu titulu.

Na „A turnir" do sada su se prijavila 72 igrača, što je rekord u usporedbi s dosadašnjim turnirima. Čak 60 prijavitelja turnira ima međunarodne titule, deset je velemajstora, dvadeset i pet međunarodnih majstora, a prijavljene su i tri međunarodne majstorice. Sveukupno šesnaest hrvatskih šahista, od kojih čak šest dolazi iz Zadarske županije, pokazat će svoje umijeće na „A turniru“. Među njima su i dva igrača hrvatske reprezentacije, velemajstor Ante Brkić i velemajstor Saša Martinović koji je ujedno i najbolji zadarski šahist. „B turnir" sjajna je prilika za sve mlade zadarske igrače različitih kategorija i dobi jer će imati priliku odmjeriti svoje snage s iskusnijim i boljim igračima. Na taj dio natjecanja za sada je prijavljeno 75 igrača.

Zadar Open specifičan je po pravilu koje je uvedeno prošle godine: „Šahisti za vrijeme igre ne smiju ponuditi remi.“ „Takvo pravilo je doista rijetko u svijetu, a u Hrvatskoj smo po tome jedinstveni“, istaknuo je Veljko Šagi.

Vrijednost ovog turnira leži u međunarodnom ugledu i činjenici da se održava već 25 godina. Sve je započelo prije četvrt stoljeća kada su prvi, u to vrijeme Božićni turnir, pokrenuli istaknuti šahovski radnici Stanislav Maroja i Bruno Fuzul. Sve ove godine turnir se redovito održavao uz potporu i pokroviteljstvo Grada Zadra. Značajnu podršku pružio mu je UO za kulturu i šport, osobito pročelnik Radovan Dunatov koji je od prvog turnira član Organizacijskog odbora.

Ove godine nagradni fond turnira iznosi deset tisuća eura. Nagrada za osvojeno prvo mjesto na „A turniru" iznosi dvije tisuće eura. Osim nagrada za plasman na turniru, dodjeljivat će se nagrade i po drugim kategorijama. Sve potrebne informacije o samom turniru dostupne su na službenoj stranici Hrvatskog šahovskog saveza (http://hrvatski-sahovski-savez.hr).

Vezane fotografije

25. Međunarodni šahovski turnir - Zadar Open 25. Međunarodni šahovski turnir - Zadar Open