Završene edukacije za stručnjake DV Latica i roditelje djece s teškoćama u razvoju
Završene edukacije za stručnjake DV Latica i roditelje djece s teškoćama u razvoju
Stručne edukacije dio su projekta INCLUSIVE PLAY organizirane s cilje podizanja kvalitete usluge koja se pruža na području Zadra djeci s teškoćama.

Jačanje stručnih znanja i kompetencija stručnjaka koji rade s djecom i mladima s teškoćama u razvoju presudni su za kvalitetan rad s djecom i njihov razvoj kako bi se dosegnuli maksimalni rezultati u napretku razvoja svakog pojedinog djeteta. Pri tome, nezamjenjivu ulogu i najvažniji partneri u procesu odgoja i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju upravo su roditelji djece s teškoćama u razvoju. I njima je često potrebna podrška, ali i edukacija kako bi se doprinijelo olakšavanju njihovih svakodnevnih života i odgoja njihove djece.  

EDUKACIJE ZA STRUČNJAKE

U okviru projekta INCLUSIVE PLAY, koji provodi Grad Zadar zajedno s projektnim partnerima DV Latica iz Zadra, Gradom Mostarom i Centrom Los Rosales iz Mostara, i koji promiče jačanje inkluzije djece s teškoćama u razvoju u društvo, u periodu od 11/2021 do 07/2022 odrađene su i završene vrijedne edukacije i radionice stručnjaka DV Latica i obitelji djece s teškoćama u razvoju.

Kompetencije i stručnja znanja djelatnika DV Latica obogaćeni su i upotpunjeni s čak 20 certifikata s uspješno provedenih edukacija za „1. stupanj Neuro Lingvističkog Programiranja“ (NLP Practitioner Training) te edukaciju o „Različitim pristupima terapeutske igre u radu s djecom s teškoćama u razvoju“.

Organizirane su i 4 radionice za stručnjake koji se bave djecom s teškoćama u razvoju kako bi upoznali nove metode i stekli nova iskustva koja će im pomoći u radu s djecom, što doprinosi djetetovom razvoju i napretku. Sudjelovalo je 37 stručnjaka edukacijsko rehabilitacijskog profila i odgojitelja, čija su djeca uključena u Inkluzivni edukacijsko-rehabilitacijski program podrške u DV Latica.

Teme radionica bile su „Primjena igre u terapeutskom radu s djecom s teškoćama u razvoju“, „Izrada socijalnih priča“, „Nošenje s izazovnim i nepoželjnim ponašanjima“ te „Prihvaćanje različitosti“.

 

EDUKACIJE ZA RODITELJE

U sklopu projekta, DV Latica održao je i 3 radionice za obitelj djece s teškoćama u razvoju na kojima je sudjelovalo 48 članova obitelji djece s teškoćama u razvoju, odnosno roditelja, a obrađene su teme „Pažnja i emocije - kako ih razumjeti“, „Nošenje s izazovnim i nepoželjnim ponašanjima“ te „Važnost igre“.

Za roditelje je ovo bila iznimna prilika za susrete, razmjene iskustava s drugim roditeljima, ali i stručnjacima, koji su kroz konkretne primjere dali smjernice i odgovore na postavljena pitanja, a koji će roditeljima uvelike olakšati savladavanje svakodnevnih prepreka i izazova u odgoju njihove djece.

Roditelji i stručnjaci iskazali su veliki interes za ponuđene radionice koje je vodila Asja Dubravčić, magistra logopedije i magistra edukacijske rehabilitacije, registrirana terapeutkinja igrom (RPT) praktičarka ekspresivne art terapije (CEAT) i edukantica integrativne tjelesno orijentirane psihoterapije (CIR), Floortime terapeut (DIR Floortime).

Sve edukacije sufinancirane su u sklopu projekta INCLUSIVE PLAY, koji promovira stvaranje inkluzivnih zajednica te doprinosi poboljšanju politika i usluga koje doprinose socijalnoj inkluziji osoba s poteškoćama u razvoju.

 

O PROJEKTU:

Grad Zadar, u ulozi vodećeg partnera, sudjeluje u provedbi projekta pod nazivom „Inclusive Play“, koji je sufinanciran u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora za razdoblje 2014. - 2020. ukupne vrijednosti 948.203,25 EUR, od čega budžet Grada Zadra iznosi 394.563,00 EUR. Projekt se sufinancira sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije uz stopu sufinanciranja 85% . Više informacija dostupno je ovdje.

Vezane fotografije

Završene edukacije za stručnjake DV Latica i roditelje djece s teškoćama u razvoju Završene edukacije za stručnjake DV Latica i roditelje djece s teškoćama u razvoju Završene edukacije za stručnjake DV Latica i roditelje djece s teškoćama u razvoju Završene edukacije za stručnjake DV Latica i roditelje djece s teškoćama u razvoju Završene edukacije za stručnjake DV Latica i roditelje djece s teškoćama u razvoju Završene edukacije za stručnjake DV Latica i roditelje djece s teškoćama u razvoju Završene edukacije za stručnjake DV Latica i roditelje djece s teškoćama u razvoju Završene edukacije za stručnjake DV Latica i roditelje djece s teškoćama u razvoju