Lovro Pogorelić i tri posljednje Beethovenove sonate
Lovro Pogorelić i tri posljednje Beethovenove sonate
Koncert u Svečanoj dvorani Sveučilišta

Lovro Pogorelić, pijanist međunarodnog ugleda će u petak, 2. prosinca, u 19:30 sati, održati koncert u Svečanoj dvorani Sveučilišta.

Na programu koncerta su tri posljednje klavirske sonate Ludwiga van Beethovena. O posljednjoj od njih govori i čuveni citat iz romana Doktor Faustus Thomasa Manna: Kao što ta tema, koja prolazi kroz stotinu sudbina, stotinu svjetova i stotinu njihovih ritmičkih preobrazbi, nadilazi samu sebe i gubi se u vrtoglavim visinama koje bi se moglo nazvati i onostranim i apstraktnim, tako i čitava Beethovenova umjetnost prerasta samu sebe. Uzdigavši se iz ustaljenih područja tradicije, taj se veliki čovjekov trenutak glazbe vinuo u sfere koje nisu samo individualne, jer su moćne i dalekosežne. Sonata kao umjetnička forma, kao čudo glazbe, ovdje je naprosto skončala, dospjela kraju, ispunila svoju sudbinu, postigla cilj koji nitko i nikada, barem u takvom obliku, ne može nadmašiti.

Lovro Pogorelić (1970.) dobio je prvu poduku iz klavira od svoga oca, Ivana, akademskog glazbenika. Od dvanaeste godine radi s ruskim pijanistom i pedagogom Konstantinom Boginom. Od sedamnaeste godine redovito koncertira diljem svijeta. Solistički, ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti, o čemu je zapisano: Stil Lovre Pogorelića precizan je i dobro školovan (The Daily Telegraph, London, 1988.), Klavirski talent iz kategorije velikana. (…) On je genijalan u sviranju bez nepotrebnog uljepšavanja, ne nastojeći nikoga zavesti, čineći sve da uđe u dušu svakom tonu i udahne mu punu vrijednost. Nema površnosti ili lakih rješenja u njegovoj izvedbi, sve je predstavljeno jasno i snažno (Berlingske Tidende, Kopenhagen, 1993.); Neobično je i dirljivo iskustvo sresti  tako velikog umjetnika (Politiken, Kopenhagen, 2000.); Hrvatski klavirski lav (…); Pogorelić je pijanist s velikim P. Njegova tehnika je nadmoćna, a snaga medvjeđa (Dagblader, Danska, 2003.); Pijanist Lovro Pogorelić pronašao je kako investirati u nezaobilaznost slavenske glazbe snažnim, raskošnim vlastitim stilom. (…) Koncertni veteran svirao je publici preplavljenoj emocijama… (Washington Post, 2003.).

Lovro Pogorelić podučava klavir kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te kao gostujući profesor na Akademiji Perosi, Biella, Italija. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj PagArtFestivala.

 

Prodaja ulaznica:
  • kuzd.mojekarte.hr  
  • info-pult Providurove palače – srijeda, četvrtak i petak 
    od 11:00h do 13:00h i od 17:30 do 19:30 sati 
    (sat vremena uoči koncerta blagajna SE seli u koncertni prostor)