Bee250ven I Tri posljednje sonate
Bee250ven I Tri posljednje sonate
Istaknuti hrvatski pijanist mlađe generacije - Marijan Đuzel - izvest će poznata Beethovenova djela u četvrtak u 20 h u Svečanoj dvorani Sveučilišta.

Kao pedesetogodišnjak, iako potpuno gluh, Ludwig van Beethoven je bio na vrhuncu kreativne moći. Skicirao je neka od svojih najvećih djela: Missu Solemnis, Varijacije na Diabellijevu temu i Devetu simfoniju. Nakon toga se, u proljeće 1820., vratio svojoj omiljenoj formi – klavirskoj sonati – i u sljedeće dvije godine napisao svoje tri posljednje sonate. Izvest će ih istaknuti hrvatski pijanist mlađe generacije Marijan Đuzel, koji će nastupiti u Pretplatničkom ciklusu u četvrtak, 15. travnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati.

Marijan Đuzel (1990.) stekao je osnovno glazbeno obrazovanje u svom rodnom gradu Imotskom, gdje je u glazbenoj školi učio klavir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. Studirao je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Dubravke Tomšič, te je bio student Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču (klasa Jana Jiračeka von Arnima). Svoja pijanistička znanja usavršio je na Koninklijk Conservatoriumu u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

Godine 2013. na 14. međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču, između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja te održao recital u dvorani Brahms bečkog Musikvereina. Imao je zapažen nastup i na natjecanju Beethoven u Bonnu 2017. godine. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu (2010.) te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu Petog Beethovenova koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačku Filharmoniju (2012.).

U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live), snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom skladbi Beethovena (sonata iz op. 106, “Hammerklavier“), Schumanna, Bartóka i Davorina Kempfa.

Laureat je brojnih natjecanja - Zlatko Grgošević u Sesvetama, Mladi virtuozi u Zagrebu, Grand Prix Lions kluba Rijeka, EPTA u Osijeku, Ferdo Livadić u Samoboru i dr. Pobijedio je na 49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu.

Nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te surađivao s uglednim dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Pierre-Andre Valade, Nil Venditti, Robert Lehrbaumer, Evgenia Epshtein, Ivan Đuzel, Mate Đuzel, Veton Marevci, Hari Zlodre, Yves Segers, Koenraad Hofman i drugi.

Održao je recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Španjolska, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na poznatim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata kao što su Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Hvarske ljetne priredbe, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Festival Sv. Marka, Koncerti u Eufrazijani, Koncertna sezona Zadar, Piano Loop Festival, Rapske glazbene večeri, Memorijal Darko Lukić u Osijeku, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku i Rovinj Art&More. Bio je stipendist Zaklade Dr. Ing. Dino Škrapić, MBA. Umjetnički je direktor Međunarodne ljetne škole Ardea u Čapljini, a odnedavno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao asistent klavirskog odsjeka.

Ulaznice po cijeni od 40 kuna se mogu rezervirati porukom ili pozivom na broj 099 39 29 229, kao i putem e-maila na adresu info@kuzd.hr ili kupiti putem stranice Ulaznice.HR, a pretplatnici se mole da na iste načine potvrde svoj dolazak.

 

 

Vezane fotografije

Bee250ven I Tri posljednje sonate