60. Glazbene večeri u sv. Donatu - Bee250ven (Violinske sonate za 250. obljetnicu Beethovenova rođenja)
60. Glazbene večeri u sv. Donatu - Bee250ven (Violinske sonate za 250. obljetnicu Beethovenova rođenja)
8. 8., subota, Svečana dvorana Sveučilišta, 21 h
Bee250ven
MARCO GRAZIANI, violina
MIA MILJKOVIĆ ĐUZEL, klavir
L. van Beethoven

 

U subotu 8. kolovoza na rasporedu je pretposljednji koncert 60. Glazbenih večeri u Sv. Donatu posvećen skladateljskom opusu Ludwiga van Beethovena. U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 21 sat imat ćemo prilike uživati u violinskim sonatama koje će izvesti vrsni violinist i koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra, Marco Graziani, i višestruko nagrađivana pijanistica, Mia Miljković Đuzel.

Violinske sonate Ludwiga van Beethovena bez sumnje čine temeljni repertoar za violinu i klavir. Uz bok im stoje Mozartove, a od kasnijih Schumannove, Brahmsove, Franckove i Bartókove. Taj dio skladateljeva opusa ne obuhvaća cijeli njegov skladateljski vijek, kao što je primjerice slučaj s klavirskim sonatama i gudačkim kvartetima. Prvih devet sonata Beethoven je skladao do svoje 32. godine, a posljednju 1812., petnaest godina prije smrti. Međutim, i u toj kategoriji Beethoven je postavio zlatni standard, postavši uzorom nadolazećim generacijama skladatelja.

Beethoven u svojem idealu apsolutne glazbe oba instrumenta tretira s potpunom jednakošću i slobodom preuzimanja glazbenog sadržaja. Iako se nazivaju violinskim sonatama, u rukopisu ih skladatelj naziva sonatama “za fortepiano i violinu” (upravo tim redoslijedom!), što svjedoči o pravom partnerstvu dvaju instrumenata. Prvu, treću i sedmu sonatu izvest će koncertni majstor Zadarskoga komornog orkestra Marco Graziani i pijanistica Mia Miljković Đuzel.

Ulaznice za koncert po cijeni od 50 kn mogu se pribaviti na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 i od 19 do 21 sat, te online na ulaznice.hr.