Festival "Nosi se" 2022.
Festival "Nosi se" 2022.
Umjetnička organizacija Teatro VeRRdi donosi novo izdanje festivala "Nosi se - Kolektivni protagonist" koji će se održati od 6. do 10. rujna

U utorak, 6. rujna 2022. s početkom u 19.30 sati, umjetnička organizacija Teatro VeRRdi otvara novo izdanje festivala Nosi se: Kolektivni protagonist.
Program se u Zadru održava u prostoru Guma bara u Callegru, na adresi Široka ulica 18, u večernjim satima, do petka, 9. rujna. Zadnji dan, u subotu, 10. rujna, festival seli na izlet u Benkovac, u cilju razvoja dinamičkih odnosa na području kulture između dva susjedna grada.

Festival se otvara izložbom fotografija Adrijane Vidić u predvorju Callegra. U 20 sati, u Guma baru, na rasporedu je fantastična monodrama Marte Bereš iz Subotice “One girl show”, čiju režiju potpisuje renomirani redatelj Andraš Urban. Predstava, hrabro i duhovito te nadasve provokativno razotkriva tabue i predrasude našeg društva prema jednoj glumici. Kroz razne situacije koje je proživjela, sa mnogo mjere, stila i ukusa, Bereš govori o sve težoj komunikaciju među ljudima, problemu rodnog i nacionalnog identiteta, licemjerju, lažnim autoritetima i "sumnjivoj paučini slave”. Program se uz druženje nastavlja u 21.30 predstavljanjem knjige “Zlice i vilice" Nataše Govedić. S autoricom će razgovor voditi Tomislav Brlek, teoretičar književnosti i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

U sljedećim danima, u srijedu, na programu su u Guma baru Cabaret Valeska, sjajan samostalni rad Nike Ivančić, u režiji Edvina Liverića, o zaboravljenoj pionirki performansa Valeski Gert i razgovor na temu izgubljenih identiteta i trauma ljudi koje njihova vlasita zemlja proguta. U razgovoru sudjeluju Ramiz Huremagić, Nataša Govedić i Tomislav Brlek.

U četvrtak je na programu već dobro poznati Kunst teatar s renomiranim autorom Dinom Pešutom u predstavi Granatiranje u izvedbi Marina Klišmanića, Luke Kneza i Ive Kraljević, a u režiji Judite Gamulin. Nakon izvedbe razgovor o predstavi, autorstvu Dina Pešuta i produkciji Kunst teatra će voditi Ana Gospić Županović i Mladen Bićanić.

Zadnja zadarska večer festivala posvećena je dvadesetogodišnjem radu umjetničke organizacije Teatro VeRRdi promocijom razvojne monografije VeRRdijevih 20, studije slučaja nezavisne scene kroz iskustvo VeRRdijeve produkcije. Uz promociju monografije o modelima i ograničenjima funkcioniranja nezavisne umjetničke produkcije govoriti će suradnici i stručnjaci iz sfere nezavisne kulture: Lujo Parežanin, Nataša Govedić, Igor Ružić, Zrinka Džoić, Nenad Pepić i voditelj Teatra VeRRdi Juraj Aras, dok će razgovor moderirati Hrvoje Pašalić. Poseban prilog raspravi donosi predavanje Mirka Petrića “Oteta kultura - što građani smatraju kulturom a što im vlasti nude” potkrijepljena empirijskom analizom iz više europskih zemalja. Nakon rasprave u obljetničarskom tonu zadarska festivalska večer završava uz zabavu i druženje koju glazbeno prati D.J. Pepić, dugogodišnji suradnik Teatra VeRRdi, glazbeni urednik Derivata, nekadašnji radijski voditelj i autor glazbenih emisija i D.J. nekadašnjeg Maya puba.

U subotu je dan posvećen Radikalnosti igre uz predstavljanje rada Agate Juniku. Uz autoricu na predstavljanju sudjeluju Nataša Govedić i Igor Ružić. Predstavljanje je u 12 sati u predvorju Callegra, nakon čega se radikalnost igre seli u Benkovac izvedbom predstave Baruna Munchhausena Vilima Matule u Kaštelu Benković u 19.30. Tu nevjerojatnu izvedbu monodrame nije potrebno posebno predstavljati, dovoljno je reći da gotovo i nema radikalnije vještine igre od one koju je moguće doživjeti gledajući tu predstavu. Prije samog kraja festivala u piceriji Pape razgovarat će se s Matulom o radikalnim oblicima igre kako na sceni tako i van nje u društvenim, a ne samo umjetničkim okvirima. Na kraju, u piceriji Pape festival zatvara Zbor Fige, radikalna grupa pjevačica i jednim pjevačem uz prateći bend koja donosi silan intenzitet emocija i veselja kroz obrade tradicijskih pjesama s raznih krajeva svijeta.

Cijene ulaznica za tri predstave u Guma baru su 30kn/3.98eur, a svi ostali programi su besplatni. Program je realiziran uz financijsku podršku: Grad Zadar, Ministarstvo kulture i medija RH, Zadarska županija, Turistička zajednica Ravnih kotara, uz organizacijsku podršku: Guma bar, Zavičajni muzej Benkovac, udruga Vlajter ego, Picerija Pape. Više informacija o festivalu nalazi se na poveznicama: www.teatroverrdi.eu i https://www.facebook.com/events/607288894194773?ref=newsfeed.

PROGRAM "NOSI SE - KOLEKTIVNI PROTAGONIST"
U RADIKALNOSTI IGRE
ZAPLETEN SE NOSI U… ILI PREMA
INOVATIVNOM GRAĐANSKOM OPSEGU
ILI NIŠTAVILU KAO SVAKOM NOVOM POČETKU
 
UTORAK 6.9. 
Otvorenje uz zlice i vilice, jedan show uz više protagonista
19.30h Izložba fotografija Kolektivni protagonist Adrijane Vidić. Foto bilješke protagonista Nosi se festivala iz prošlosti.
20h Marta Bereš One girl show, monodrama u režiji Andraša Urbana
21.30h predstavljanje knjige Nataše Govedić “Zlice i Vilice” s Tomislavom Brlekom
 
SRIJEDA 7.9.
U njenoj utrobi plamenih jezika je grotlo i kolo
20h Cabaret Valeska, monodrama u izvedbi Nike Ivančić i režiji Edvina Liverića 
21h Ramiz Huremagić, Tomislav Brlek i Nataša Govedić - Kad ti zemlja pojede vlastite oči, razgovor 
 
ČETVRTAK 8.9.
Civil bend: rat je ready made
20h Kunst teatar: Granatranje Dina Pešuta u režiji Judite Gamulin, 
razgovor nakon predstave: Ana Gospić Županović i Mladen Bićanić
 
PETAK 9.9.
U potrazi za Dvorištem / Diskurzivni relej +
20h predstavljanje monografije VeRRdijevih 20 povodom prekoračenih dva desetljeća djelovanja Teatra VeRRdi
Studija slučaja nezavisne kulture
Hrvoje Pašalić i Juraj Aras
U razgovoru sudjeluju Zrinka Džoić, Nataša Govedić, Nenad Pepić, Igor Ružić i Lujo Parežanin 
uz “Ukradenu kulturu - što građani smatraju kulturom a što im vlasti nude”,
analizu podataka iz više europskih zemalja Mirka Petrića
22h obljetničarska zabava D.J. Pepić
 
10.9. 
Kantunalni sabor: Put u središte igre 
12h Radikalnost igre, predstavljenje djela Agate Juniku
uz Natašu Govedić, Želimira Periša i Igora Ružića
—————————————————————
Nosi se Benkovački susret
19.30h Barun Munchhausen u izvedbi Vilima Matule u Kaštelu Benković - Benkovac
21h produžetak razgovora o radikalnosti igre s Vilimom Matulom, Agatom Juniku, Natašom Govedić i Igorom Ružićem
u pizzeriji Pape - Benkovac
22h Zbor Fige, koncert - Pizzerija Pape - Benkovac
NAPOMENA: zbog tehničkih razloga uvjetovanih mogućnošću kiše u Benkovcu, 10. 9. najavljeni program u Pizzeriji Pape,
nastup zbora Fige održat će se u 21.30 sati u Kaštelu Benković.
Program Nosi se festvala na izletu u Benkovcu održava se cijelu večer u Kaštelu Benković.

Vezane fotografije

Festival "Nosi se" 2022.