Festival "Nosi se"
Festival "Nosi se"
Zadar živi umjetničku imunizaciju - Festival "Nosi se" u organizaciji Teatra Verrdi donosi specifično očitavanje društvenih rizika od 31. 8. do 5. 9.

Ovogodišnji Nosi se, umjetničke organizacije Teatro VeRRdi iz Zadra 31. 8. do 5. 9. nastavlja tradiciju umjetničkih sadržaja u punom spektru građanskih interakcija kroz predstavljanja, kritičke razgovore i druženja. Održava se u raznim prostorima javnog djelovanja, od Državnog arhiva u Zadru, Koncertne dvorane Kneževe palače, preko Trooper bara do crkve Sv. Dominika i dvorišta Kazališta lutaka. ”Nit vodilja ovogodišnjeg programa, pojam iz kojeg izvire struja dinamike otpora konformizmu i podilaženju tržišnoj ekonomiji je Antitijela. Iz tog pojma pozivamo kritičku misao zajednice u kojoj djelujemo i kroz diskurzivne programe tražimo povrtak izvorištu - stvaranje antitijela, kako fizičkih tako i metafizičkih u cilju razvoja kvalitetnijeg, svjesnijeg i odgovornijeg, aktivnijeg i participativnijeg društva.” - Juraj Aras, umjetnički voditelj Teatra VeRRdi. 

U pet dana festivala igrat će predstave RadioTeatra u kojoj nastupaju Nina Bajsić i Kralj Čačka, Kunst teatra, Gradskog pozorišta Bečej, umjetničkih organizacija De facto i Teatra VeRRdi u suradnji s Arktik - institutom za budućnost i Bacačima sjenki u konačnoj verziji predstave Zlatka Pakovića “Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom” s Vilijem Matulom, Borisom Bakalom i Miom Zara u glavnim ulogama. Sve predstave prate tribine Diskurzivnog releja u dvorištu Kazališta lutaka na kojima sudjeluju Ivica Maštruko, Marko Vučetić, Nataša Govedić, Igor Ružić, Ramiz Huremagić, Tomislav Brlek i mnogi drugi uvaženi gosti i umjetnici uz predstavljanje kolektiva Blok i Kuće Klajn.  

Uvodna riječ festivala Nataše Govedić: 

Latinski termin immunitas izvorno je značio slobodu-od-dužnosti, zbog čega u čitanju filozofa Roberta Esposita i Giorgia Agambena postaje i ambivalentan program slobode-od-prava ili građanske ograničenosti. Nitko te ne može progoniti, ali ničemu se ne možeš ni pridružiti ni suprotstaviti. U godinama Covida također svjedočimo “imunizacijama” koje nas zaštitnički izoliraju, ograničavajući ili ukidajući puni spektar građanskih interakcija. Imunizacija se pokazuje suprotnom raznim vrstama angažmana, jer inzistira na tome da su nam barijere i distance prijeko potrebne, kao i na tome da se uspostavljaju i povećavaju za naše dobro. U tom smo čitanju veoma krhki i ugroženi, najsigurniji u nekom obliku karantene. Imunizacija, dakle, politički i filozofski donosi vrlo specifično očitavanje društvenih rizika, kao i same društvenosti, ne samo u medicinskom smislu, nego i u smislu izbjegavanja konflikta i izbjegavanja angažmana. Ovogodišnji program ispituje naše svakodnevne građanske i umjetničke izbore između imuniteta kao povučenosti i angažmana kao izloženosti sve u cilju stvaranja antitijela kako fizičkih tako i metafizičkih.

Nataša Govedić

 

Raspored festivala NOSI SE

31. 8. UTORAK

[predstava]

20.30h Johnna Adams: Gidionov čvor / Gradsko pozorište Bečej

Sv. Dominik

22.00h 

[razgovor]

Diskurzivni relej: Pravo na nenasilje

Nataša Govedić, Ramiz Huremagić, Igor Ružić, Maruška Aras, Zdravko Petrović 

Dvorište KLZ

 

1. 9. SRIJEDA

20.30h 

[razgovor]

Diskurzivni relej: Drama s istinom

Razgovor o knjizi Jeretička liturgija: deset dramskih komada 

Zlatko Paković,Tomislav Brlek i Nataša Govedić

Dvorište KLZ

22.00h 

[predstava]

Soundrack za film koji nije snimljen / RadioTeatar

Dvorište KLZ

 

2.9. ČETVRTAK

[predstava]

20.30h Vic o sizifu / Kunst teatar

Sv. Dominik

22.00h 

[razgovor]

Diskurzivni relej: Privatizacija kulture

Predstavljanje kolektiva Blok i Kuća Klajn 

Vesna Vuković, Dunja Kučinac, Jerko Marčić, Hrvoje Pašalić, Igor Ružić

Dvorište KLZ

 

3. 9. PETAK

[predstava]

Jerko Marčić / Personal Guru / De facto

Predstava za jednog gledatelja/icu u osobno dogovorenom terminu

Trajanje 15min

Kneževa palača, Koncertna dvorana

20.30h 

[predstava]

Slobodan Novak / Školjka šumi / Teatro VeRRdi

Sv. Dominik

22.00h 

[razgovor]

Diskurzivni relej: Tvrdi tekst

Razgovor o knjizi Tvrdi tekst i o opstojnosti tekstova 

Tomislav Brlek i Nataša Govedić 

Dvorište KLZ

 

4. 9. SUBOTA

[predstava]

Jerko Marčić / Personal Guru / De facto

Predstava za jednog gledatelja/icu u osobno dogovorenom terminu

Trajanje 15min

Kneževa palača, Koncertna dvorana

13.30h 

[razgovor]

Diskurzivni relej: Grabež: od smrti otimati riječi da bi se živjelo 

Ramiz Huremagić i Tomislav Brlek 

Trooper Rock Bar, pod pločom žarišta narodne misli

20.30h 

[predstava, premijera]

Zlatko Paković / Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom / ARKTIK - Institut za budućnost, Bacači sjenki & Teatro VeRRdi 

Državni arhiv u Zadru, Izložbena dvorana

22.00h 

[razgovor]

Diskurzivni relej: Sloboda i Crkveno pitanje

Ivica Maštruko, Marko Vučetić, Zlatko Paković i Nataša Govedić

Dvorište KLZ

 

5. 9. NEDJELJA

20.30h 

[predstava]

Zlatko Paković / Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom / ARKTIK - Institut za budućnost, Bacači sjenki & Teatro VeRRdi 

Državni arhiv u Zadru, Izložbena dvorana

 

- Ulaznice po cijeni od 40 kn za predstave mogu se kupiti sat vremena prije početka programa na blagajni Kazališta lutaka. Festivalska cijena za sve predstave je 150 kn koja ne uključuje ulaznicu za predstavu Personal guru, Jerka Marčića. Personal guru se izvodi u trajanju od 15 minuta 3., 4., i 5. 9. za jednog gledatelja te je potrebno rezervirati osobni termin putem maila rezervacijeteatroverrdi@gmail.com. Zbog ograničenog broja mjesta i Covid protokola preporuka je rezervirati ulaznice za predstave na rezervacijeteatroverrdi@gmail.com

- Program je financiran fondovima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zadara, Zadarska županije, a podržavaju ga uslugama Kazalište lutaka Zadar, Koncertni ured, Državni arhiv u Zadru uz mnoge druge dionike društvene zajednice kojima je stalo do zadarske građanske sadašnjosti i budućnosti. Kompletan i opširno najavljen program možete naći na www.teatroerrdi.euwww.fb.com/events/580938486262737 

 

 

Vezane fotografije

Festival "Nosi se"