12. festival dječjih klapa
12. festival dječjih klapa
Gradska knjižnica Zadar donosi 12. festival dječjih klapa Zadar 2022.

U petak, 27. svibnja 2022. godine, s početkom u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, održat će se 12. Festival dječjih klapa u organizaciji Gradske knjižnice Zadar.

Nastupit će ukupno jedanaest klapa u dvije kategorije, do 14 godina i do 16 godina. Ulaz na događanje je slobodan, a ulaznice se od ponedjeljka, 23. svibnja mogu preuzeti u Središnjoj knjižnici GKZD i na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.

Gradska knjižnica Zadar u suradnji sa svojim počasnim kumom, maestrom Ljubom Stipišićem Delmatom (1938.–2011.), bila je organizator i domaćin triju dosad održanih smotri dječjih klapa (2006.– 2008.). Nakon smotri na kojima je nastupilo 16 dječjih klapa od Istre do Korčule, iskristalizirala se potreba za osnivanjem 1. festivala dječjih klapa u Hrvatskoj koji se održao 2009. godine u Gradskoj knjižnici Zadar.

Cilj Festivala, kao nove folklorne pojave u Hrvatskoj, nije profesionalizacija i natjecanje, već druženje mladih klapskih pjevača na baštinskim zasadama, priprema mladih pivaoca za buduće pjevače u odraslim klapama, kao i njihovo ohrabrivanje u istraživanju dalmatinske tradicijske glazbe. Prvi je razlog ove glazbene manifestacije očuvanje i prenošenje tradicije iskonskoga klapskog pjevanja. Drugi je razlog veliki interes klapa, čija je posljedica i stanovito vrednovanje između dobroga, boljeg i najboljeg.

Ove godine, scenografija za Festival dječjih klapa izrađena je u sklopu projekta „Uključi se knjigom“ čiji je nositelj Gradska knjižnica Zadar, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Polaznici scenografsko-likovnih radionica za OSI su, uz pomoć pomoć voditelja radionica Borisa Cikača, mag. art. prof. likovne kulture i Barbare Ivković Cikač, mag. art. prof. likovne kulture, izradili scenografiju za Festival.

Vezane fotografije

12. festival dječjih klapa