Zagrli Zadar - program 6. obljetnice upisa u UNESCO
Zagrli Zadar - program 6. obljetnice upisa u UNESCO

Grad Zadar je u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Zadra, Znanstvenom knjižnicom, Narodnim muzejom, tvrtkom Nasadi, Glazbenim večerima u Sv. Donatu i Udrugom turističkih vodiča „Donat“ – Zadar priredio višednevni program obilježavanja 6. obljetnice upisa u UNESCO pod nazivom Zagrli Zadar.

Središnje događanje je konferencija koja će se održati 7. srpnja s početkom u 11 sati u Turističko informativnom centru TZ Grada Zadra u palači Cedulin.

Grad Zadar i TZ Grada Zadra predstavit novu brošuru posvećenu obrambenom sustavu Zadra kao lokalitetu Venecijanskog obrambenog sustava 16. i 17. stoljeća na hrvatskom i engleskom jeziku. Na konferenciji će se predstaviti i ključne aktivnosti koje je Grad Zadar proveo u posljednjih godinu dana, a u uskoj su vezi s aktivnostima povezanima uz program koji nalaže zajednička koordinacija 6 gradova upisanih u zajedničko dobro, a to su Bergamo, Palmanova, Peschiera del Garda, Zadar, Šibenik i Kotor.

Nakon konferencije u 12 sati u dvorištu palače Cedulin, bit će otvorena izložba autora Miljenka Domijana i Bruna Diklića pod nazivom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća koja kroz 20 prezentacijskih plakata tematizira svih 6 gradova u Upisu. Ulaz na izložbu koja će trajati do 9. srpnja, je slobodan.

Programu se ove godine pridružila i Znanstvena knjižnica Zadar koja je priredila izložbu Kopnena vrata u Zadru. Djelatnici Knjižnice Marijana Senkić Klapan, Tomislav Blažević i Ivana Župić Baždarić ujedno su i autori izložbe koja se otvara u srijedu 5. srpnja u 12 sati u Izložbenoj dvorani uz predavanje Miljenka Domijana, konzervatora i jednog od ključnih stručnjaka koji su oblikovali prijavu zadarskog fortifikacijskog sustava za upis u UNESCO. Ulaz na izložbu je slobodan.

Od 7. do 9. srpnja Udruga turističkih vodiča „Donat“ – Zadar organizira kulturno - turističku rutu UNESCO EXPERIENCE IN ZADAR na hrvatskom i engleskom jeziku bez naknade za sve posjetitelje. Ruta započinje na Trgu pet bunara u petak 7., subotu 8. i nedjelju 9. srpnja u 19 sati.

Uz navedenu turističku rutu u  subotu 8. srpnja u 19 h Mirna Petricioli iz Nasada i Ana Alerić iz Udruge turističkih vodiča „Donat“ – Zadar predstavit će novu rutu pod nazivom Zeleni prsten perivoja na zadarskim gradskim zidinama.  Kulturno – turističke rute za sve su zainteresirane su besplatne.

Program donosi i dva koncerta. Prvi će se održati na Bedemima zadarskih pobuna u petak 8. srpnja s početkom u 21 h kada će na bastionu Sv. Roka, nastupiti Oridano GJ Band kao promenadni koncert na šetnici. Drugi je koncert plod suradnje dvaju gradova u Upisu, Palmanove i Zadra te donosi nastup mlade pijanistice, pobjednice Međunarodnog natjecanja Palmanova, Chiare Bleve. Matineja će se održati u crkvi Sv. Krševana 9. srpnja s početkom u 11 sati u sklopu 63. Glazbenih večeri u Sv. Donatu.

U sklopu programa obilježavanja 6. obljetnice upisa u UNESCO valja posjetiti i Mali arsenal, dio zadarskog srednjovjekovnog kaštela, zasebne fortifikacijske strukture uklopljene u sustav gradskih zidina od 10 do 12 i 18 do 22 h.

 

Vezane fotografije

Zagrli Zadar - program 6. obljetnice upisa u UNESCO Zagrli Zadar - program 6. obljetnice upisa u UNESCO