ZADRANI ZAGRLILI ZADAR
ZADRANI ZAGRLILI ZADAR
Proslava 4. obljetnice upisa u UNESCO

Dana 9. srpnja od 20 i 30 h do ponoći na Bedemima zadarskih pobuna, održana je manifestacija Zagrli Zadar u čast 4. obljetnice upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na Popis svjetske baštine UNESCO-a.  Manifestacija je ujedno inaugurirala prostor obnovljenih bedema kroz europski projekt „ZADAR BAŠTINI“, a koji su dovršeni krajem 2020. godine te jasno dala smjer budućim organizatorima događanja  - u centru su kultura, umjetnost, kazalište, ples, glazba…

Na renesansnim zidinama koje grle Zadar formirane su četiri pozornice na kojima se slavila kazališna, plesna, vizualna i glazbena umjetnost. Na pozornici Drioli na samom početku bedema s južne strane program je započeo maestralnom izvedbom predstave za djecu Kazališta lutaka Zadar,Punch&Judy u režiji Irene Bausović Tomljanović, a u kojoj su zablistale glumice Sanja Grgina i  Irena Bausović Tomljanović. Zbog epidemioloških mjera koje su ograničile broj gledatelja, predstava je izvedena u dva navrata tijekom večeri.

Pozornica Kaštel cijele je večeri odisala renesansom. Okupljene je na nekad aktivne Zadarske madrigaliste, podsjetio ansambl za renesansnu glazbu Marco Polo pod vodstvom profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Ante Milića. Niz dopadljivih djela hrvatskih i talijanskih majstora jednog od najplodnijih razdoblja glazbene umjetnosti, izmjenjivalo se s renesansnim plesovima koje su upravo za ovu prigodu priredile članice Zadarskog plesnog ansambla pod vodstvom Sanje Petrovski. Svi izvođači nastupili su u nekoliko navrata.

Atraktivne koreografije zadarskih plesačica imali su prilike gledati i oni okupljeni na pozornici Sv. Roka na kojoj se osim navedenog i sviralo i to tzv. manouche jazz u izvedbi GipsySwing Sindikata pod vodstvom biogradskog glazbenika Ivana Grgića – Špire.

Nikad življa šetnica na kojoj je već neko vrijeme postavljena izložba Ante Brkana IntraMuros koja mami poglede prolaznika, a sve u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, bila je ugodno popunjena, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Poput ostalih izvođača u  više navrata nastupili su i glazbenici desetljećima popularnog Psihomodo Popa, a sve kako bi se publika pred pozornicom Sv. Marcele mogla izmijeniti te kako bi što veći broj slušatelja mogao popratiti njihov nastup. Uvijek zabavan Gobac nije se propustio našaliti s trenutnom situacijom u kojoj se nalazimo.No istodobno je zajedno sa svojom profesionalnom ekipom izveo besprijekoran koncertni program koji je podsjetio na njihovu davnu turneju 1996. Unpljugd koju su održali svirajući u raznim hrvatskim kazalištima za sjedeću publiku.

Na proslavi obljetnice prisustvovali su partneri u upisu u UNESCO iz Šibenika te djelatnici Ministarstva kulture RH koji s Gradom Zadrom usko surađuju u provedbi svih aktivnosti vezanih uz UNESCO.