Zadar je dobio novi mural
Zadar je dobio novi mural
U ulici Stjepana Radića, u pastelnom šarenilu, ovaj tjedan, u čast 85. godišnjice smrti, iznikao je Blagoje Bersa!

Zadrugart je, u sklopu KvART '19., ugostio likovnog umjetnika, slikara iz Karlovca, Leonarda Lesića.

Ovaj samozatajni kreativac djeluje na različitim umjetničkim platformama, a najpoznatiji je kao muralist, i to zbog svoje velike naklonjenosti ka uličnoj umjetnosti. Njegovi murali ukrašavaju javne površine rodne mu Duge Rese, Karlovca, Londona, a odnedavno i Zadra.

Naime, Lesićev stil savršeno se uklopio u koncept Zadrugarta i KvART-a, a to je želja da se, kroz suvremene medije i kreativnim stvaralaštvom, građanima približe različite vrste umjetnosti, pa tako i ona klasična.

Prikazivanje zadarskog skladatelja Blagoja Berse, kojim se, jedan od partnera Zadrugarta i KvART-a, Koncertni ured Zadar, intenzivno bavi još od 2012., bio je više nego logičan i očit izbor. Bersa je uvijek prisutan u Zadru, tu je u Bersijadi, gdje se u čast Bersi održavaju koncerti profesora, učenika te profesionalnih glazbenika i ansambala. Sada, Zadrani imaju priliku, ne samo slušati, već i vidjeti Bersu, upravo na muralu posvećenom ovom skladatelju.

Tako je u ulici Stjepana Radića,  na nekad neuglednom i išaranom zidu, u pastelnom šarenilu, ovaj tjedan, u čast 85. godišnjice smrti, iznikao je Blagoje Bersa!

Ovaj umjetnik, koji je obilježio hrvatsku glazbu prve polovice 20. stoljeća, skladatelj koji u svom opusu savšeno sljubljuje aktualnosti svog vremena s mediteranskim izričajem, za što je inspiraciju pronalazio upravo u Zadru, gdje je živjela njegova obitelj, redovno je vodio i pisao dnevnik. Jedna od Bersinih poruka iz dnevnika zaista je svevremena i inspirativna te je, uz njegov lik, pronašla svoje mjesto na novom kvartovskom muralu:

"Ni jedan se čovjek na ovome svijetu ne rađa, ne živi i ne umire, a da za sobom ne ostavi traga."

Vezane fotografije

Zadar je dobio novi mural Zadar je dobio novi mural Zadar je dobio novi mural Zadar je dobio novi mural Zadar je dobio novi mural