Zadar je dobio novi mural
U ulici Stjepana Radića, u pastelnom šarenilu, ovaj tjedan, u čast 85. godišnjice smrti, iznikao je Blagoje Bersa!

Zadrugart je, u sklopu KvART '19., ugostio likovnog umjetnika, slikara iz Karlovca, Leonarda Lesića.

Ovaj samozatajni kreativac djeluje na različitim umjetničkim platformama, a najpoznatiji je kao muralist, i to zbog svoje velike naklonjenosti ka uličnoj umjetnosti. Njegovi murali ukrašavaju javne površine rodne mu Duge Rese, Karlovca, Londona, a odnedavno i Zadra.

Naime, Lesićev stil savršeno se uklopio u koncept Zadrugarta i KvART-a, a to je želja da se, kroz suvremene medije i kreativnim stvaralaštvom, građanima približe različite vrste umjetnosti, pa tako i ona klasična.

Prikazivanje zadarskog skladatelja Blagoja Berse, kojim se, jedan od partnera Zadrugarta i KvART-a, Koncertni ured Zadar, intenzivno bavi još od 2012., bio je više nego logičan i očit izbor. Bersa je uvijek prisutan u Zadru, tu je u Bersijadi, gdje se u čast Bersi održavaju koncerti profesora, učenika te profesionalnih glazbenika i ansambala. Sada, Zadrani imaju priliku, ne samo slušati, već i vidjeti Bersu, upravo na muralu posvećenom ovom skladatelju.

Tako je u ulici Stjepana Radića,  na nekad neuglednom i išaranom zidu, u pastelnom šarenilu, ovaj tjedan, u čast 85. godišnjice smrti, iznikao je Blagoje Bersa!

Ovaj umjetnik, koji je obilježio hrvatsku glazbu prve polovice 20. stoljeća, skladatelj koji u svom opusu savšeno sljubljuje aktualnosti svog vremena s mediteranskim izričajem, za što je inspiraciju pronalazio upravo u Zadru, gdje je živjela njegova obitelj, redovno je vodio i pisao dnevnik. Jedna od Bersinih poruka iz dnevnika zaista je svevremena i inspirativna te je, uz njegov lik, pronašla svoje mjesto na novom kvartovskom muralu:

"Ni jedan se čovjek na ovome svijetu ne rađa, ne živi i ne umire, a da za sobom ne ostavi traga."

Vezane fotografije