UNESCO I Održan radni sastanak u Palmanovi
UNESCO I Održan radni sastanak u Palmanovi

Grad Palmanova i zajedničko tajništvo serijskog dobra Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća kojim trenutno predsjeda Grad Zadar, organizirali su radni sastanak od 11. do 12. listopada 2022.

U Providurovoj palači grada domaćina, predstavnici Zadra, Bergama, Palmanove, Peschiere del Garda, Šibenika i Kotora raspravljali su o ključnim elementima svake komponente, kao i na zajedničkim elementima serijskog dobra. Elementi će biti dijelom opsežnog Izvješća o stanju svjetske baštine koje se izrađuje kao jedinstven dokument te dostavlja UNESCO – u do kraja ove kalendarske godine.

Hrvatska, Crna Gora i  Italija imaju brojne zajedničke teme s obzirom da rad na pojedinim dijelovima venecijanskog obrambenog sustava koji se prostire na raznim lokalitetima treba biti proveden ujednačeno.

Intenzivna suradnja šest komponenti upisa posljednje se dvije godine održavala isključivo putem on-line sastanaka te je sastanak u Palmanovi označio prvo veće okupljanje partnera uživo nakon duljeg razdoblja.

Sudionici su po završetku sastanka u gradskoj vijećnici smještenoj u prostor Providurove palače grada Palmanove zajedno obišli lokacije u gradu koji se od 1960. vodi kao nacionalni spomenik Italije. Cilj obilaska bilo je upoznavanje s lokalnim primjerima dobre prakse iz područja zaštite, obnove i revitalizacije kulturne baštine - u gradu koji je jedinstven primjer idealnog renesansnog grada, planski izgrađen u 16. u obliku deveterokrake zvijezde i utvrđen zidinama i opkopima.

Na sastanku su u ime Grada Zadra sudjelovali Miljenko Domijan, savjetnik gradonačelnika Grada Zadra za kulturnu baštinu, Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport te Zrinka Brkan Klarin, stručna suradnica navedenog odjela. U Palmanovi su bili prisutni i predstavnici Šibensko – kninske županije i Javne ustanove Priroda iz Šibenika te talijanskih gradova Palmanove i Bergama uz predstavnike ministarstva Republike Hrvatske, gospodina Bruna Diklića i Republike Italije, gospođe Adele Cesi, dok su predstavnici grada Peschiera del Garda u Italiji te Kotora u Crnoj Gori sudjelovali putem on-line prijenosa.

Vezane fotografije

UNESCO I Održan radni sastanak u Palmanovi UNESCO I Održan radni sastanak u Palmanovi UNESCO I Održan radni sastanak u Palmanovi UNESCO I Održan radni sastanak u Palmanovi UNESCO I Održan radni sastanak u Palmanovi UNESCO I Održan radni sastanak u Palmanovi