Peta Digitalna matineja Koncertnog ureda Zadar
Peta Digitalna matineja Koncertnog ureda Zadar

Peta Digitalna matineja Koncertnog ureda Zadar donosi nam koncert prve ljetne noći 2018. godine, kada su, u mističnom ambijentu crkve sv. Nikole, nastupila braća Teofilović s gitaristom, Miroslavom Tadićem.

Još od svog debitantskog albuma „Čuvari sna“, iz 1998. godine, braća Ratko i Radiša Teofilović, izazivaju oduševljenje publike i kritike, koja piše da „za Teofiloviće postoji samo jedan način pjevanja. Onaj, zatvorenih očiju, stegnutih šaka, glava ka nebu i otvorenog srca, u kome zbir emocija nadrasta sam razlog pjesme.“

Na koncertu su predstavili repertoar s albuma Vidarica, koji obuhvaća tradicionalne pjesme iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Kosova - pjesme skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, kao i neke sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im, ponovo, izvorna značenja i emocije, ali i obogaćivali ih visoko individualiziranim umjetničkim pristupom, koji odiše dubokim poštovanjem i koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


Matineja je na rasporedu u četvrtak, u 11 sati.