Kako je počeo rat na mom otoku
Kako je počeo rat na mom otoku
HNK Zadar

Kako je počeo rat na mom otoku, film Vinka Brešana, nastao 1996. po scenariju Ive i Vinka Brešana, svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu 90-ih.

Spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, Otok je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali, ali na humorističan način. Redovi ispred kina i natpisi Rasprodano na blagajnama vjerojatna su posljedica činjenice da je ovaj film komunicirao i nasmijavao, analizirao i ironizirao, propustivši olakšavajući smijeh u nataloženu tamu. I pogled unatrag, više od 20 godina nakon kino-premijere, smješta ovaj rad među ponajbolja, najvitalnija ostvarenja naše kinematografije, zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim glumačkim likovima, s kojima se možemo poistovjetiti, i dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju.

Otok je ponovo oživio i u kazalištu. Ova, u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam zacijelo što i danas za reći.

 

Kako je počeo rat na mom otoku

Srijeda, 20.3.2019., 20 h

GDK Gavella i HNK u Šibeniku

Ivo i Vinko Brešan

Redatelj: Dražen Ferenčina

Autorica adaptacije scenarija: Željka Udovičić Pleština
Scenografija: Dragutin Broz
Kostimografija: Sara Lovrić Caparin
Autor glazbe: Mate Matišić
Oblikovanja svjetla: Zdravko Stolnik i Joško Bakula

Igraju: Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bili, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće, Zoran Gogić

Vezane fotografije

Kako je počeo rat na mom otoku